Czasem to nie tylko karta dań, ale także kafelki na ścianie, neon nad barem czy marmurowy stół sprawiają, że chcemy wracać do danej restauracji. W erze kulinarnego storytellingu wystrój mówi równie dużo, co smak – i często przemawia jako pierwszy.
W tym zestawieniu zaglądamy do miejsc, które serwują wnętrza z charakterem. Od lokali inspirowanych chińskimi ornamentami, przez nostalgiczne retro, aż po współczesne interpretacje klasyki – sprawdzamy, gdzie wystrój kusi jak amuse-bouche a apetyt rośnie już od progu!
W drogę!

Muro
Rynek 13, Rzeszów
@muro_restauracja
Za projekt wnętrza restauracji Muro w XVII-wiecznej kamienicy na rzeszowskim rynku odpowiada Bello Studio.
Pośrednią inspiracją dla projektu była kultura Peru, co objawia się w detalach i akcentach przestrzeni. Szczególnie widoczne są w licznych tekstyliach, które odgrywają kluczową rolę w kreowaniu atmosfery restauracji. Wiszące lniane materiały, grube sznury oraz kolorowe nitki inspirowane tradycyjnymi technikami tkania dywanów dodają wnętrzu miękkości i wyrazistości. Bujna naturalna roślinność, która wypełnia restaurację, tworzy dodatkowy kontrast i wzmacnia wrażenie harmonii z naturą.
Większość mebli zaprojektowano na zamówienie i wykonano lokalnie. Aranżację dopełnia ręcznie malowana ściana autorstwa rzeszowskiego artysty.

Mandarin House
Malarska 25, Wrocław
@mandarinhousewro
Mandarin House przy ul. Malarskiej 25 we Wrocławiu zaprojektowali Małgorzata Wojtyczka i Tomasz Taciak. Restauracja mieści się w piwnicznej przestrzeni nieopodal rynku, której zastany charakter – ceglany, surowy, z łukowymi sklepieniami i centralnie usytuowaną kubaturą toalety – stanowił jedno z głównych projektowych wyzwań.
Wnętrze nawiązuje do chińskiej kultury poprzez uproszczone, graficzne odniesienia do tradycyjnych ornamentów, portali i planszy do gry Go. Charakterystyczne czarne linie pojawiają się m.in. w mozaice wykończeniowej, a motyw koła – w lustrach, oparciach, przeszkleniach i podwieszonej pod sufitem metalowej konstrukcji z lampami przypominającymi nowoczesne lampiony.
– Praca z inwestorami wywodzącymi się spoza europejskiego kręgu kulturowego jest zawsze wielką przygodą i okazją do poszerzenia naszych horyzontów – podkreślają projektanci. – Zespół projektowy poświęcił długie godziny na zapoznanie się z elementami kultury Chin, historią, usposobieniem mieszkańców, ich wrażliwością, czy też prostymi czynnościami dnia codziennego.
Czerwień, ważny element chińskiej symboliki, wykorzystano m.in. na ścianach, w oświetleniu i na posadzce z żywicy epoksydowej. Zestawiono ją z jasnym drewnem oraz czernią, która neutralizuje strukturę cegieł, nie pozbawiając ich obecności. Wnętrze dopełnia kolor turkusowy, a także charakterystyczne neony i plakaty z motywem chińskiej opery. Przestrzeń podzielono za pomocą półtransparentnych przegród, które zapewniają kameralność bez zamykania widoku.

Doble
Długi Targ 17/18, Gdańsk
@doble_desserts
Zaledwie kilka kroków od fontanny Neptuna powstała kameralna przestrzeń, która przyciąga zarówno miłośników designu, jak i koneserów słodkości. Doble – autorski projekt pracowni Sikora Wnętrza – to 75 m kw. eksperymentu, który balansuje między rzeźbiarską kompozycją a kulinarną elegancją.
Żółty, geometryczny sufit przywodzi na myśl dzieło sztuki współczesnej – to on nadaje wnętrzu charakter i przyciąga wzrok. – Wyobraziłem sobie, że jestem rzeźbiarzem i na bieżąco tworzę geometryczną kompozycję na suficie niczym wspaniały Kurt Schwitters – opowiada architekt Jan Sikora, który zamiast projektu postawił na codzienną pracę z formą na budowie.
Odwaga projektowa przeplata się tu z detalami o klasycznym rodowodzie: francuska jodełka, plecione krzesła, rzeźbione nogi stołów. Kolor – intensywna żółć – nie tylko definiuje przestrzeń, ale też buduje emocję i atmosferę. Dopełniają ją oprawy oświetleniowe AQForm – minimalistyczne, ale perfekcyjnie wkomponowane w projekt.

Heksagon 2.0
Pomorska 144, Łódź
@heksagonlodz
Heksagon 2.0 to nowa odsłona restauracji przy ul. Pomorskiej 144 w Łodzi, która pod opieką pracowni boko architekci przeszła gruntowną modernizację.
Lokal rozciąga się na dwóch poziomach, z których każdy ma swój charakter. Parter, bazujący na istniejącej konstrukcji, wykończono w kolorze złamanej bieli. Piętro zdominowały natomiast ciepłe ceglasto-ziemiste odcienie.
Głównym elementem przyciągającym wzrok są sufity, szczególnie ten na pierwszym piętrze, którego organiczna forma przypomina fale. Centralny bar, obudowany młotkowaną miedzianą blachą, dzieli przestrzeń na kameralne strefy, a odbijające się od niego światło przywodzi na myśl taflę wody.

Lodersi
Rynek Dębnicki 10, Kraków
@lodersi_robimywlodach
Projekt wnętrza lodziarni Lodersi, autorstwa Magdaleny Pasiak ze studia projektowego BOCO, powstał dla małego – bo mającego zaledwie 6 m kw. – lokalu w przedwojennej kamienicy przy Rynku Dębnickim w Krakowie.
Właściciele lodziarni, otwarci na nietypowe rozwiązania, pozwolili autorce projektu na pełną swobodę w doborze form i kolorów, inspirowanych retro logo marki. Ze względu na ograniczoną przestrzeń, zdecydowano się zrezygnować z tradycyjnej lady, zastępując ją okrągłymi stołami, które eliminują dystans między sprzedawcą a klientem, jednocześnie wprowadzając swobodną, wesołą atmosferę. Stoły są nie tylko praktyczne, ale i dekoracyjne, nadając wnętrzu lekkości.
Motyw przewodni projektu stanowi „kropka i kreska”, który pojawia się w różnych elementach wystroju – od kontrastowych pasów na meblach i ścianach, po ozdobne lampy i uchwyty meblowe w kształcie kolorowych kulek. Nietrudno wypatrzyć tu inspiracje stylem Memphis. Kolory są nasycone i zdecydowane a wzory linii i okręgów tworzą geometryczną, ale uporządkowaną przestrzeń. Duże okrągłe lustro optycznie powiększa wnętrze, odbijając i tworząc nowe przestrzenie.

Lalou
Krochmalna 56/U2, Warszawa
@lalou_wine_bar
LaLou Wine Bar to nowe życie dawnego sklepu z winami. – Zdecydowaliśmy się podjąć ten krok i otworzyć się jeszcze bardziej dla naszych gości. Zauważyliśmy, że chcą spędzać u nas więcej czasu – mówi Magda Dudzińska, współwłaścicielka i managerka.
Metamorfozę przeprowadziły Agnieszka Kossowska i Justyna Fabirkiewicz. Wnętrze to pochwała naturalnych materiałów: drewna, kamienia i stali. Wzrok przyciągają klasyki designu m.in. oryginalne krzesła Johannesa Andersena (model BA113) oraz włoskie siedziska według projektu Marta Stama. Oświetlenie zapewniają lampy marek Gubi i Tom Dixon, a strefę serwisu uzupełniają m.in. stalowy cooler Georga Jensena oraz zastawa portugalskiej marki Vista Alegre z serii Transatlantica.
Zgodnie z filozofią autorek projekt łączy funkcjonalność z dyskretną estetyką, opartą na odniesieniach do modernizmu i stylistyki mid-century. Układ przestrzeni podporządkowano wygodzie użytkowania – wydzielono strefę barową, przestrzeń do degustacji oraz miejsca przy stolikach. Projektantki zadbały o spójność wszystkich elementów – od zabudowy, przez dobór tekstyliów, po wyposażenie od lokalnych twórców, m.in. Anny Barczentewicz, Justyny Kosmalskiej (Lumo) i Katarzyny Szczepańskiej (Pure Clay).

Perełka
Zwycięzców 55, Praga, Warszawa
@perelka_warszawa
Po sukcesie Muszelki na Saskiej Kępie, projektu pracowni CUDO, pojawiła się jej młodsza siostra – Perełka. Ulokowana w modernistycznym pawilonie, łączy nowoczesne podejście do kuchni polskiej z intymną atmosferą i dopracowanym designem.
Aranżację na 54 m kw. zaprojektowano z myślą o maksymalnym wykorzystaniu przestrzeni. Podłużna sala z nieregularnymi kamiennymi stolikami i eleganckim barem prowadzi do otwartej kuchni, której różowe wnętrze staje się sceną kulinarnego spektaklu.
Projekt balansuje między surowością a ciepłem. Kamienne blaty kontrastują z lekkimi krzesłami z giętego drewna i rattanu, a głęboki bordowy kolor oraz warstwowo zaprojektowane światło tworzą przytulną, nastrojową atmosferę. Architektoniczną dominantą jest falujący portal inspirowany morskimi falami, który – wraz z zawieszoną w oknie lampą z pereł – tworzy charakterystyczną oprawę miejsca.