No Serio, no!

Serio czyli… od serca, bez żartów, szczerze, autentycznie, bez wątpienia, poważnie, naprawdę. Serio to jeden z najnowszych konceptów na kulinarnej mapie Trójmiasta. To zderzenie pomysłów na kuchnię, atmosferę i wnętrze oraz wynik współpracy z architektem Maciejem Ryniewiczem.

Restauracja Serio znajduje się w ścisłym centrum Gdyni, w modernistycznej kamienicy z lat 30. ubiegłego wieku, w lokalu o kilkudziesięcioletnich tradycjach gastronomicznych. W przeszłości w miejscu tym znajdowała się restauracja Georges, do dzisiaj pozostająca w pamięci starszych mieszkańców miasta jako lokal niemal kultowy.

Wnętrze narożnego lokalu charakteryzuje otwartość i przestrzenność oraz duże przeszklenia, przez które obserwować można tętniące życiem miasto. W środku dominują naturalne i surowe materiały takie jak kamień, stal, drewno i skóra. Sercem restauracji jest sprowadzony z Neapolu, opalany drewnem piec, wykonany w pracowni Steffano Ferrary. Specjalnością Serio jest oryginalna pizza neapolitańska oraz domowe, wyrabiane na miejscu makarony. W menu można znaleźć również owoce morza i dania mięsne.

Więcej na: www.facebook.com/serio.gdynia

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Morze możliwości

Morze możliwości

Gdańsk | 27 października 2024

Rozmawiamy z Maciejem Ryniewiczem, założycielem trójmiejskiego studia Akurat

Przestrzeń do życia

Przestrzeń do życia

Gdynia | 18 lipca 2024

Odwiedzamy luksusowy apartament w Yacht Parku w Gdyni projektu Akurat Studio

Uczta dla oczu

Uczta dla oczu

Sztokholm | 21 marca 2024

Erik Bratsberg zaprojektował restaurację Persona, której wnętrze przypomina dom