Industrialny charakter, włoska kuchnia w nowej odsłonie, fantazyjne drinki, eleganckie wnętrza… Poznajcie La Ménagère, czyli restauracyjny koncept prosto z Florencji.
Bracia Luca i Marco Baldini powołali w 2005 roku Q-bic. Do współpracy projektanci zaprosili inne kreatywne osoby. Wspólnie tworzą scenografie, prace architektoniczne i te z zakresu wzornictwa przemysłowego. Jeden z ostatnich ich projektów to koncept restauracyjny La Ménagère w włoskiej Florencji. By nie zaburzać charakteru budynku, pozostawiono zabytkowe meble oraz niedoskonałości pozostałych elementów przestrzeni, które nadszarpnął czas. Industrialne wnętrza przełamano florą wyselekcjonowaną zależnie do pory roku. A następnie poszczególne kwiatowe kompozycje zawieszono pod sufitem, by spływały wprost nad głowami gości.
Miłość do jedzenia rozbudzają tu młodzi adepci sztuki kulinarnej. Tradycyjne dania kuchni włoskiej traktowane są tu na luźno i pojawiają się w nowoczesnych interpretacjach, konfrontując różne smaki i faktury: miękkie z chrupkim, pikantne ze słodkim. Wszystko wykonane ze świeżych, sezonowych produktów.
Więcej na: www.lamenagere.it