Tapio, projekt Anny Łyszcz, to karafka z filtrem i szklanki pozwalające na proste i eleganckie serwowanie wody kranowej w restauracjach. Projekt ma oswoić nas z kulturą picia wody z kranu, do czego wciąż czujemy niechęć.
Projektantka przyjrzała się zjawisku serwowania wody w restauracjach (kranowa jest wciąż rzadkością, a ceny podawanej zamiast tego wody mineralnej są niezwykle wysokie). Obserwacje pokazały, że część osób przekonuje się do picia kranówki po wcześniejszym przefiltrowaniu. Tapio to karafka, która w widoczny i nieskomplikowany sposób oczyszcza wodę na oczach klienta.
Woda poddawana jest filtracji dzięki elementom z węgla drzewnego i materiału opracowanego i opatentowanego na Uniwersytecie w Wirginii – Madi Drop. Jest to porowaty element wykonany z ceramiki impregnowanej srebrem. Zanurzony w wodzie, oczyszcza ją poprzez uwalnianie cząsteczek srebra. Węgiel drzewny jest materiałem o właściwościach adsorpcyjnych, pochłania nieczystości i nieprzyjemne zapachy.
Anna Łyszcz studiowała na Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie oraz Bezalel Academy of Fine Arts w Jerozolimie. Jest współzałożycielką kolektywu M.A.M Airbag i Fundacji Powojenny Modernizm.