Dzisiejszy Poligon dedykujemy wrażliwym ekologicznie smakoszom. Dlaczego? Bo mierzymy się z deskami do krojenia, które powstają z recyklingowanego papieru. I pomyśleć, że ten materiał jeszcze niedawno służył jedynie miłośnikom skatingu.
Ewa Trzcionka, redaktor naczelna „Design Alive” wraz z Dariuszem Stańczukiem z RMF Classic nietypowo spotykają się w kuchni. A to dlatego, że oboje zakochali się w kuchennych utensyliach, wykonanych w całości z recyklingowanego papieru.
Dzisiejszy Poligon dedykujemy wrażliwym ekologicznie smakoszom. Dlaczego? Bo mierzymy się z deskami do krojenia, które powstają z recyklingowanego papieru. I pomyśleć, że ten materiał jeszcze niedawno służył jedynie miłośnikom skatingu.
Ewa Trzcionka, redaktor naczelna „Design Alive” wraz z Dariuszem Stańczukiem z RMF Classic nietypowo spotykają się w kuchni. A to dlatego, że oboje zakochali się w kuchennych utensyliach, wykonanych w całości z recyklingowanego papieru.
Z takiego papieru wykonywano rampy do skoków na deskach i rolkach. A teraz powstały z niego kuchenne deski Eco Paper. – Materiał stał przez okrągły rok na śniegu i deszczu, słońcu i wietrze. A skoro jest taki wytrzymały, dlaczego nie wykorzystać go gdzieś indziej. Do tej pory mieliśmy do wyboru albo drewno albo bambus, który był taki najbardziej naturalny i przyjazny w kuchni. Przygotowując posiłki mamy w kuchni nowoczesne technologie, a jednak tej „biednej” deski do zmywarki nie wstawimy, bo po prostu się zniszczy, rozmoknie bądź rozklei – przyznaje Ewa Trzcionka.
A tymczasem deski Eco Paper to rzecz, która na pewno spodoba się osobom lubiącym naturę w kuchni i potrzebują czegoś odpornego na zabrudzenia i higienicznego oraz nie poddającego się wysokim temperaturom. Deska czasami też służy jako podkładka pod ciepły garnek i oczywiście można ją zmywać w zmywarce. – To zupełnie inne podejście do bardzo prozaicznego produktu, tutaj design nie przejawia się w jakimś super kształcie czy wzorze, lecz w samym pomyśle na nowy materiał. Ten produkt po zniszczeniu po prostu wyrzuca się do odpadów papierowych – dodaje Ewa Trzcionka.
Deska jest bardzo naturalna. – Pojawiają się na niej rysy od krojenia. Widać, że to miękki materiał, i nóż się podczas krojenia nie tępi – przyznaje Dariusz Stańczuk. – Pamiętajmy, że łatwo zniszczyć nawet najlepszy nóż na twardej powierzchni. Mamy tutaj fajną równowagę pomiędzy tym, aby nóż był cały i deska zachowana – tłumaczy Ewa Trzcionka.
Deski Eco Paper stworzyła marka Epicurean, działająca od 2003 roku. Wymyślili ją właściciele firmy TrueRide, produkującej rampy do skate parków, którzy chcieli w ten sposób efektywnie wykorzystać pozostające w procesie produkcji resztki materiału. Dziś przyznają, że przeniesienie zrecyklingowanego papieru do kuchni okazał się strzałem w dziesiątkę. Deski cenią użytkownicy, a w zeszłym roku ten projekt znalazł się w finale konkursu „Dobry Wzór”.
Więcej: www.epicurean.pl
POSŁUCHAJ NASZEGO POLIGONU