Cukiernia Bonbon na opolskim Starym Rynku zachwyca nie tylko słodkimi frykasami, ale też wytwornym wnętrzem. Za projekt utrzymanego w stylu art déco lokalu odpowiada Hugon Kowalski z pracowni UGO architecture.
Projekt liczącego 98 metrów kwadratowych wnętrza cukierni Bonbon skupia się na trzech elementach. To czeczotowy kredens, różowa lada oraz szklane panele, przez które można podejrzeć jak powstają ciastka oraz praliny.
Nawiązujący do mebli w stylu art deco kredens wykonano z orzechowego czeczotu. Oddziela on przestrzeń zaplecza technicznego od kawiarnianej. Centralnie ustawiona lada wykonana została z różowego terrazzo – jej przednią ścianę pokrywają płyty kształtem przypominające teatralną kurtynę. Mosiężne wykończenia sprawiają, że masywny mebel sprawia wrażenie lewitującego nad ziemią.
Forma mosiężnych półłuków powtarza się także w innych zaprojektowanych dla wnętrza elementach, choćby w oświetleniu czy łączeniach szklanych paneli oddzielających pracownię od kawiarni. Różowe terrazzo z lady zastosowano także na posadzce wizualnie spajając kawiarnię z pracownią cukierniczą. Szklana ściana, przez którą goście mogą przyglądać się misternej pracy mistrzów cukiernictwa, powstała z połączenia niewielkich paneli mlecznego szkła ornamentowego.
By ocieplić wnętrze cukierni oraz stłumić hałasy dochodzące z pracowni cukierniczej wykorzystano ciemnozieloną welurową zasłonę.
Więcej na: www.ugo.com.pl