Kuchnia oparta na starożytnej filozofii chińskiej oraz „kulinarnym DNA” krajów Azji Południowo-Wschodniej to znak rozpoznawczy nowej restauracji w Tel Awiwie. Koncepcję nowej restauracji stworzyli Pitsou Kedem Architects i Baranowitz-Amit Design Studio.
Kuchnia oparta na starożytnej filozofii chińskiej oraz „kulinarnym DNA” krajów Azji Południowo-Wschodniej to znak rozpoznawczy nowej restauracji w Tel Awiwie. Koncepcję nowej restauracji stworzyli Pitsou Kedem Architects i Baranowitz-Amit Design Studio.
Projekt restauracji Taizu oparto się na dwóch podstawowych tematach. Pierwszy z nich to pięć podstawowych elementów starożytnej filozofii (ogień, woda, metal, drewno i ziemia). Drugi z kolei to „kulinarne DNA”, bo wszystkie smaki, kolory i formy opierają się na osobistych interpretacjach szefa kuchni, którym jest Yuval Ben Neria. Postanowił oprzeć menu na artykułach dostępnych niemal na ulicy w pięciu krajach Azji Południowo-Wschodniej: Indiach, Chinach, Tajlandii, Kambodży i Wietnamu.
Samo wnętrze restauracji wywołuje „poczucie Azji”. Przestrzeń restauracji podzielono na 5 głównych sfer, gdzie obok salonu jadalnego utworzono np. typowe dla krajów azjatyckich jadalnię inspirowaną street food. Kuchnię od restauracji dzielą przeszklone drzwi, restauracja została dodatkowo wyposażona w taras.
Ponadto na betonowych ścianach, które tworzą główną oś można odnaleźć np. wzory roślinne. Oczywiście sporo elementów wykonano z bambusa. Do wyposażenia restauracji wykorzystano m.in. meble Foscarini, Vitra czy Boffi.
Więcej: www.taizu.co.il/