Na razie ten projekt pojawia się na festiwalach i przeglądach, m.in. w galeriach sztuki. Ale być może już niedługo zacznie żyć innym życiem, np. na ulicach miast. Pochodzący z Hong Kongu projektant i artysta Kacey Wong stworzył Transform Bar, czyli niewielki straganik, w którym serwuje mi.in. soki ze świeżych owoców.
Na razie ten projekt pojawia się na festiwalach i przeglądach, m.in. w galeriach sztuki. Ale być może już niedługo zacznie żyć innym życiem, np. na ulicach miast. Pochodzący z Hong Kongu projektant i artysta Kacey Wong stworzył Transform Bar, czyli niewielki straganik, w którym serwuje mi.in. soki ze świeżych owoców.
Bar to niezwykle prosta konstrukcja, składająca się z drewnianych desek w całości pochodzących z recyklingu. Deski zestawiono ze sobą tak, aby mogły nie tylko tworzyć symboliczne ściany, ale również pełnić funkcje doniczek, w których można uprawiać rośliny. Zastosowany system pozwala na wysuwanie poszczególnych „szuflad”, dzięki temu rośliny mogą skuteczniej korzystać z promieni słonecznych.
Gdy rośliny nieco podrosną, można regulować wysokość poszczególnych segmentów. Wewnątrz baru jego właściciel ma na tyle przestrzeni, aby swobodnie się poruszać i na oczach klienta przygotowywać świeży sok z owoców.
Projektantowi chodziło przede wszystkim o to, by jak najefektywniej wykorzystać przestrzeń publiczną a także szybko reagować na zmieniający się uliczny ruch. Szybkość w rozkładaniu konstrukcji pozwala na błyskawiczne znalezienie się w „centrum wydarzeń”, a więc reagować na zamówienia klientów. Swój projekt Wong określił jako „rzeźbę, która rozszerza znaczenie sztuki na zmysł smaku”.
Cały pomysł niewielkiego baru zaczerpnął z obserwacji tej formy świadczenia usług na ulicach Hong Kongu.
Więcej: www.kaceywong.com