Zamiłowanie do sztuki i designu stały się filarami Capital Kitchen – restauracji, która uzupełniła słynny amsterdamski coworking Capital C w budynku dawnej Giełdy Diamentów.
Za projektem restauracji stanęły trzy osoby: Willem Sijthoff – założyciel Capital C, a zarazem pomysłodawca restauracji, Maarten Spruyt pełniący rolę dyrektora artystycznego oraz Hans Lensvelt reprezentujący holenderską markę meblową Lensvelt.
Niezwykła, anatomiczna instalacja nad barem to wspólne dzieło zespołu artystów – Jana Erica Vissera, Marii Roosen i Joepa van Lieshouta. Blaty stołów, projekt Tiago Rosado, to z kolei powiększone aż do poziomu komórkowego obrazy narządów. Za projekt towarzyszących im rzeźbiarskich krzeseł odpowiadał Maarten Baas, zaś pozostałe umeblowanie zapewniła sama marka Lensvelt.
Uwagę zwracają również dodatki. Roztopiona kula dyskotekowa zawieszona na balustradzie półpiętra to Quelle Fête, projekt holendersko-amerykańskiego kolektywu projektantów Rotganzen. Spektakularny, organiczny żyrandol tuż przy wejściu to natomiast dzieło projektanta Ricka Tegelaara.
Dzięki współpracy z prestiżową organizacją Amsterdam Art skupiającej okoliczne galerie i muzea, w restauracji co dwa miesiące odbywają się wystawy lokalnych artystów i projektantów.
Marka meblowa Lensvelt siedzibę ma w Amsterdamie. Specjalizuje się w zamykaniu sztuki, designu i architektury w sztuce meblarstwa. Od momentu powstania w 1962 roku zaprezentowała liczne kolekcje zrealizowane we współpracy ze znanymi projektantami i pracowniami takimi jak Marcel Wanders, Atelier Van Lieshout (AVL), Piet Hein Eek, Richard Hutten, Studio Job, Luc Binst, Maarten Baas, Fabio Novembre, Maarten Van Severen, Baranowitz + Kronenberg, Space Encounters, i29 i OMA.
***
Trendy, inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu i ciekawe rozmowy wprost do Twojej skrzynki! Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco!