Od Gdańska po Katowice, wyruszyliśmy w podróż w poszukiwaniu gastronomicznych perełek. Stylowe restauracje, koncepty kulinarne i bary, które po drodze odkryliśmy urzekają nie tylko smakiem, ale i niebanalnym anturażem. Zapraszamy Was w niezwykłą podróż po Polsce, gdzie kuchnia spotyka się ze sztuką.
Przygotujcie się na wybuch smaków i estetyczną ucztę dla oczu!
Fikka Bar
Świętego Ducha 66, Gdańsk
Dwupoziomowy Fikka Bar, znajdujący się w sercu Starego Miasta, łączy klimat Gdańska ze Skandynawią zarówno we wnętrzu, jak i na talerzu. Projekt wnętrz autorstwa Zofii Wyganowskiej i Magdaleny Romanowskiej harmonijnie łączy naturalne materiały: beton, cegłę, stal nierdzewną i marmur. Przestrzeń na górze jest jasna i nowoczesna, z licznymi lustrami, podczas gdy niższy poziom oferuje bardziej intymny klimat z otwartą kuchnią. Paletę kolorystyczną wyznaczył zabytkowy mur na poziomie -1, objęty opieką konserwatora zabytków. Dla zachowania stylistycznej spójności cegła pojawia się również na poziomie 0, gdzie znajdziemy ją w wykończeniu baru oraz siedzisk. Stoliki dla gości oraz metalowe elementy krzeseł na obu poziomach wykonano w kolorze czerwieni faluńskiej, tradycyjnej barwie drewnianych elewacji domów w Szwecji i Finlandii. Charakterystyczne są także dwa „statementowe” stoły: marmurowy na parterze i aluminiowy na poziomie -1.
Hana Sushi
Chorzowska 109, Katowice
Hana Sushi przez wiele lat funkcjonowało na gastronomicznym rynku w Katowicach, jednak przyszedł czas na odświeżenie konceptu. Od stycznia 2024 roku, japońska restauracja zachwyca w nowej lokalizacji – zabytkowym budynku dawnej kopalni. Projekt stworzony przez Studio Cudo łączy elegancję z nowoczesną estetyką azjatycką, zachowując jednocześnie ducha historycznej ceglanej elewacji. Wnętrze, pełne ciepłych odcieni rudości, harmonijnie koresponduje z elewacją budynku, a surowość i ziemista paleta barw oddają ducha japońskiej estetyki. Symetryczny układ lokalu prowadzi wzrok od oryginalnych azjatyckich drzwi wejściowych do centralnego baru, nad którym falują metaliczne tkaniny. Unikalne oświetlenie, inspirowane chińskimi lampionami i stworzone we współpracy z marką Chors, oraz detal na froncie baru, przypominający bambusowy las, dopełniają całości, tworząc wyjątkową atmosferę.
www.instagram.com/hanasushi_katowice
Hesu
Oboźna 9/100, Warszawa
Restauracja koreańska Hesu przyciąga uwagę nie tylko wyśmienitą kuchnią, ale także wyjątkowym designem wnętrza, gdzie barwy grają pierwsze skrzypce. Projekt wnętrza został stworzony przez duet architektów – Aleksandrę Mętlewicz oraz Macieja Jasinę. Zadanie to było nie lada wyzwaniem, ponieważ projekt przygotowywany był dla ich przyjaciela – szefa kuchni, który nie bał się wyzwań i szalonych pomysłów. Nazwa „Hesu” jest zabawnym nawiązaniem do jego pseudonimu, co dodaje całemu miejscu nieco humoru. Restauracja, choć niewielka, ma wydzielone trzy strefy: z małymi stolikami oraz dwie dla większych grup. Sercem lokalu jest drewniany bar, zwieńczony pięknym, falistym bordowym sufitem. Dwa duże stoły o organicznych formach i intensywnych kolorach – kobaltowym i bordowym – stanowią ciekawe i przyciągające punkty przestrzeni.
Hubertus
Biskupia 1, Wrocław
Restauracja Hubertus to odnowiona ikona polskiej gastronomii, która po 40 latach zyskała nowe życie dzięki projektowi Cudo Studio. Po remoncie miejsce łączy tradycyjną polską kuchnię z nowoczesnym designem. Inspiracje latami 80. są widoczne w eleganckim wystroju, w tym w barze przypominającym retro meblościankę i ścianie zdobionej ręcznie wykonanymi kaflami 3D. Wnętrze, utrzymane w ciepłych odcieniach drewna i butelkowej zieleni, tworzy przytulną atmosferę, a duże okrągłe stoły oraz ogródek gastronomiczny pozwalają cieszyć się posiłkami zarówno wewnątrz, jak i na świeżym powietrzu.
www.instagram.com/hubertus.wroclaw
Kakadu Karaoke
Dobra 42, Warszawa
Właściciele Kakadu, zainspirowani azjatycką kulturą karaoke, stworzyli pierwszy w Polsce lokal, w pełni poświęcony śpiewaniu, zlokalizowany w Elektrowni Powiśle. Ich celem było stworzenie miejsca, w którym każdy może poczuć się jak gwiazda wieczoru, a wspólne śpiewanie stanie się pretekstem do budowania relacji i tworzenia niezapomnianych wspomnień. Główna przestrzeń Kakadu Karaoke to ogólnodostępny koktajl bar, zaprojektowany w stylu miejskiej dżungli. Projekt architektoniczny opracowała Justyna Wiśniewska z pracowni Just Interiors, która jest również współinwestorką tego wyjątkowego przedsięwzięcia.
www.instagram.com/kakadukaraoke
Krzywa Sztuka Wina
Krzywa 9, Katowice
Krzywa Sztuka Wina to najnowszy koncept stworzony przez Przemka Błaszyka, finalisty drugiej polskiej edycji programu „Top Chef”, który wraca na scenę kulinarną po przerwie od zamknięcia Manana Bistro. Projekt wnętrz opracowała Olga Kurek z pracowni Amok. Realizacja odbyła się w ramach programu „Lokal na kulturę”, który umożliwia remont lokali miejskich w zamian za korzystny czynsz, pod warunkiem działalności związanej z kulturą. W efekcie Krzywa Sztuka Wina łączy trzy funkcje: sklepu z winami naturalnymi, galerii sztuki oraz działającego popołudniami tapas baru. Podążając za funkcją, przestrzeń podzielono na trzy części. Strefę wejściową, gdzie zlokalizowany jest bar pokryty małą mozaiką dopełniają wysokie stoły oraz stoliki zlokalizowane w oknach. Trochę wyżej zlokalizowana jest strefa z regałami na wino oraz niższymi stolikami, a na samym końcu mamy wydzieloną mono-kolorem małą salkę gdzie odbywać się mogą warsztaty kulinarne lub winiarskie.
Popolare Pizzeria E Pasta
Żelazna 58/62, Warszawa
Nowa restauracja autorstwa Karola Szafrańca i Bartosza Serdakowskiego Goldsteina wyróżnia się na tle warszawskiej sceny gastronomicznej. Projekt wnętrza, stworzony we współpracy z pracownią Sojka&Wojciechowski, nawiązuje do klimatu włoskich miasteczek za pomocą grubych, strukturalnych tynków i pastelowych barw. Niekwestionowanym motywem przewodnim i znakiem rozpoznawczym są grafiki autorstwa Karoliny Lubaszko, które wraz z elementami tapicerskimi oraz koroną baru tworzą spójną, wyjątkową atmosferę. Całość aranżacji dopełniają oświetlenie i liczne neony zaprojektowane przez architektów, dodając przestrzeni unikalnego charakteru.
www.instagram.com/popolare_pizza_e_pasta
Toast
Targowa 76, Warszawa
Toast to wyjątkowe miejsce na warszawskiej Pradze, stworzone z myślą o porannych śniadaniach, sezonowych „talerzykach” i wieczornych spotkaniach przy winie. Projekt autorstwa Dash Interiors, łączy minimalistyczną formę ze szlachetnymi teksturami i kolorami. Wnętrze, utrzymane w ascetycznym stylu, zyskuje przytulny charakter dzięki drewnianemu barowi, różnorodnym krzesłom vintage (m.in. projektu A. Jacobsena) oraz odważnemu, owalnemu stołowi z lustrzaną nogą i wzorzystym blatem. Całość uzupełniono wysokimi cokołami w szachownice i marmurowymi ponadczasowymi stolikami, a także wprowadzeniem błękitnego koloru na suficie oraz bordo w drugiej części lokalu.
www.instagram.com/toast_warsaw
VaffaNapoli
Pawła Włodkowica 13, Wrocław
VaffaNapoli to dialog pomiędzy powagą włoskiej klasyki a lekkim żartem ze wszystkiego, co nadęte i nadmiar uporządkowane. Projekt, stworzony przez Cudo Studio, nawiązuje do urokliwych neapolitańskich uliczek, wykorzystując naturalne materiały takie jak cegła, kamień i drewno, oraz paletę kolorów beżu i zieleni. Kluczowym elementem jest funkcjonalny układ z modularnymi stolikami, który sprzyja zarówno kameralnym jak i większym spotkaniom. Piwnica, zainspirowana włoskimi winnicami, zyskała nową, intymną atmosferę dzięki subtelnemu oświetleniu i różowo-ceglanym akcentom na ścianach. Unikalne lampy stworzone z marką Chors oraz rzeźby w postaci okrągłych obrazów dodają wnętrzu współczesnego charakteru, nie tracąc przy tym klasycznego uroku.