Odważne kolory, nowoczesne formy, graficzne wzory tworzące awangardowy efekt wizualny. Projekt wnętrz Eat Darling Eat przełamuje standardowe myślenie o projektowaniu cukierni.
Eat Darling Eat to cudownie słodki bar z deserami położony w ruchliwym centrum handlowym Fashion Walk w Hongkongu. Nowoczesne miejsce jest połączeniem kawiarni ze sklepem, w którym królują kultowe, lokalne desery – bułki ananasowe, tong sui i tarty jajeczne. Przestrzeń została zaprojektowana przez NC Design & Architecture (NCDA) – studio założone w Hongkongu przez Nelsona Chowa.
We środku widzimy mocną inspirację architektonicznym postmodernizmem – jego eksperymentalną i kreatywną naturą. Wprowadzono wiele zaskakujących i dość zabawnych elementów dekoracji, rzucających wyzwanie konwencjonalnym kształtom i kolorom. Przykładem może być chociażby forma taboretów inspirowanych donutem i żelkami, czy też główna lada przypominająca schody.
Wnętrze jest dwupoziomowe – dolna sala pozostaje otwarta, podczas gdy górna strefa została zamknięta w ramę i „oprawiona” w odbijające światło materiały i fluorescencyjne kolory. Żółte przyciemniane szkło oddziela dwa poziomy. Zachęca tym samym gości, aby rzucić okiem na górę do różowego salonu z odblaskowym sufitem i podłogą.
Cukiernia jest małym dziełem sztuki, kreującym wiele złudzeń optycznych – iluzoryczna przestrzeń wykorzystująca kolorowe geometrie i organiczne kształty. Trzeba przyznać, że projekt jest odważny, surrealistyczny i nietypowy.
Kawiarnia Eat Darling Eat jest obsługiwana przez Ming Fat, firmę będącą właścicielem wielu innych ciekawych restauracji w Hongkongu.