Na podstawie studium produktu wykonanego przed dwoma laty niemiecka firma Dornbracht zaprezentowała właśnie pierwsze elektroniczne rozwiązanie w kuchni. To eUnit Kitchen.
W celu przeanalizowania procesów roboczych w kuchni Dornbracht przeprowadził szczegółowe badania dotyczące zakresu zadań w kuchni. Studium produktu obejmowało badania nad tym, jaką dodatkową wartość w zastosowaniach kuchennych mają baterie sterowane elektronicznie i w jaki sposób mogą wspomagać standardowe procesy robocze. Wyniki analizy zostały wykorzystane w firmie podczas tworzenia nowych produktów.
Na podstawie studium produktu wykonanego przed dwoma laty niemiecka firma Dornbracht zaprezentowała właśnie pierwsze elektroniczne rozwiązanie w kuchni. To eUnit Kitchen.
W celu przeanalizowania procesów roboczych w kuchni Dornbracht przeprowadził szczegółowe badania dotyczące zakresu zadań w kuchni. Studium produktu obejmowało badania nad tym, jaką dodatkową wartość w zastosowaniach kuchennych mają baterie sterowane elektronicznie i w jaki sposób mogą wspomagać standardowe procesy robocze. Wyniki analizy zostały wykorzystane w firmie podczas tworzenia nowych produktów.
Rezultat widoczny jest teraz w eUnit Kitchen. Uchwyty ręczne zostały uproszczone i zoptymalizowane w sposób techniczny: pobieranie, dozowanie i temperatura wody, a także uruchamianie mimośrodu. Różne funkcje zostały scalone i mogą być uruchamiane za pomocą jednego elementu. Intuicyjna, prosta logika zastosowania ułatwia procesy robocze, pozostawiając więcej czasu na kreatywność podczas komponowania i przygotowania potraw oraz na rozmowę z gośćmi.
Specjalny, zaprojektowany na nowo czujnik nożny stanowi dodatkową wartość, zapewniającą komfort podczas pracy w kuchni. Zastępuje „brakującą trzecią rękę”, sterując funkcjami zamykania i otwierania strumienia wody bez użycia kurka. Stanowi higieniczne i praktyczne rozwiązanie w sytuacji, gdy ręce są brudne lub zajęte. Czujnik nożny został przeniesiony z kuchni profesjonalnej do kuchni prywatnych.
Dodatkowa funkcja dozowania wody umożliwia jej precyzyjne pobieranie. Czujnik mierzy ilości wody, jaka jest potrzebna do przygotowania potrawy z konkretnego przepisu – rozpoczynając od niewielkich ilości podczas pieczenia, a kończąc na dużej ilości, potrzebnej np. do ugotowania makaronu.
Minimalistyczna estetyka elementów obsługowych doskonale komponuje się z oszczędnym stylem nowoczesnych kuchni, tworząc – w wersji ze zintegrowanym zlewozmywakiem – kompletną jednostkę ze zlewozmywakiem i baterią. Elementy obsługowe są zespolone z płytą roboczą, dzięki czemu jest na niej dużo miejsca do przygotowania potraw i położenia różnych przedmiotów kuchennych. Dyskretne oświetlenie, które zapala się po uruchomieniu regulatora, sygnalizuje działanie i tworzy przyjemny klimat w otoczeniu eUnit.
Duże znaczenie na etapie projektowania położono na łatwą instalację, niewymagającą dużej ilości miejsca: kompaktowa budowa eUnit Kitchen umożliwia umieszczenie modułu w szafce dolnej na zasadzie „podłącz i używaj”, bez potrzeby wykorzystania dużej ilości miejsca.
Elektroniczna koncepcja obsługowa eUnit będzie dostępna w sprzedaży od połowy 2013 roku.
Więcej: www.dornbracht.de