W industrialnym otoczeniu ceglanych murów Browarów Warszawskich powstał nowy punkt na gastronomicznej mapie Warszawy. Nowoczesny Food Hall to dzieło pracowni Noke Architects.
Echo Investment, znany ze spektakularnych realizacji właściciel Browarów Warszawskich, szukał projektanta, który nie tylko okiełzna trudną przestrzeń ceglanych kolebek, ale również pogodzi wymagania konserwatorskie z funkcjonalnością niezbędną do prowadzenia działalności gastronomicznej.
– Lubimy tego typu, ambitne wyzwania, w których wszystkie rozwiązania muszą być uszyte na miarę – mówi Piotr Maciaszek, architekt i partner w Noke Architects.
Projektanci stanęli przed wyzwaniem stworzenia przestrzeni, która wyróżniałaby się na tle istniejących już food courty’ów. – Zależało nam na spójnym charakterze całej przestrzeni, zachowaniu jej pierwotnej prostoty i konsekwencji w designie. Chcieliśmy uniknąć przeładowania i kakofonii stylistyk – dodaje Piotr Maciaszek.
W trzech ceglanych kolebkach, na powierzchni 1,5 tys. m kw. architekci rozmieścili 11 industrialnych konceptów gastronomicznych. Zaprojektowane na zasadzie otwartych kuchni zapraszają gości do podglądania kunsztu pracujących tu mistrzów gastronomii.
Obok znajduje się kameralny wine bar z miedzianych okręgów. Całość domyka natomiast strefa relaksu ze specjalnie zaprojektowanymi lożami i ogromnym przeszkleniem zapewniającym widok na zielony dziedziniec. W przestrzeni nie zabrakło również strefy muzycznej ze sceną dla DJa. Wielofunkcyjność miejsca sprawia, że może ono służyć zarówno gościom szukającym miejsca na śniadanie, czy biznesową kawę, jak i tym, którzy lubią nocne życie i zabawę.
***
Trendy, inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu i ciekawe rozmowy wprost do Twojej skrzynki! Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco!