Jak w Mediolanie smakuje Pomorze [zdjęcia]

Na co dzień patrzymy na przedmioty oceniając ich funkcję, kształt, materiał. Jednak czy można także poczuć smak przedmiotu? Centrum Designu Gdynia we współpracy z Grupą Projektową Razy2 przekonuje, że jest to możliwe. Wspólnie stworzona wystawa „Smak przedmiotu” daje okazję do rozsmakowania się w produktach zaprojektowanych na Pomorzu na Milan Design Week 2014.

Centrum Designu Gdynia, jednostka wspierająca rozwój przemysłu kreatywnego na Pomorzu, wspólnie z Grupą Projektową Razy2, wybrało 12 produktów z Pomorza, które prezentuje podczas Milan Design Week 2014. Wybrane obiekty stały się inspiracją do szukania smaku w designie. Choć brzmi to abstrakcyjnie, twórcy liczą na to, że goście festiwalu spojrzą na przedmiot jak na specjalnie skomponowaną potrawę.

– Inspiracją dla nas stała się powieść „Człowiek, który posmakował kształt” Richarda E. Cytowic. Chcieliśmy, tak jak bohater tej książki, odnaleźć smak w kształtach. Poczuć go poprzez dotyk przedmiotu – przekonuje Jacek Ryń z Grupy Projektowej Razy2, pełniący funkcję kuratora wystawy. – Wierzymy, że kształt ma smak. Postanowiliśmy odnaleźć go w produktach pomorskich projektantów – dodaje Paulina Ryń, druga połowa Grupy Razy2.

Partnerem relacji „Design Alive” z Milan Design Week 2014 jest culture.pl, organizator wystawy „Polish Job”.
baner

Kuratorzy do współpracy zaprosili Rafała Wałęsę, szefa kuchni z gdyńskiej restauracji „Sztuczka”. Doświadczony kucharz zainspirowany formą i jakością produktów codziennego użytku, zaproponował potrawy, które odzwierciedlają smak przedstawionych na wystawie przedmiotów.

Dwunastu projektantów biorących udział w wystawie różni się od siebie – są w różnym wieku, niektórzy, jak grupa Malafor, osiągnęli już spore sukces, inni dopiero zaczynają swoje kariery. Łączy ich, to że działają na Pomorzu – regionie, który jest coraz bardziej widoczny na projektowej mapie Polski.

Jakie produkty pomorskich projektantów można zobaczyć w Mediolanie? Wśród dwunastu eksponatów nie sposób nie zauważyć Chocolate fixation autorstwa Katarzyny Piętowskiej. Stworzone do posmakowania ceramiczne lizaki polewa się rozgrzaną czekoladą. Zjadając ją, czuje się nie tylko dobrze znaną słodycz, ale również ceramiczną powierzchnię lizaka.

Iglo projektu grupy Witamina D to ocieplacz dla roślin. Został zaprojektowany jak kurtka, której zamek błyskawiczny pozwala w szybki i wygodny sposób opatulić donicę. Jego funkcja została przedstawiona metaforycznie przez smak słodkich cynamonowych marshmallowa. – Tak jak Iglo pozwala roślinie utrzymać właściwą temperaturę w ciągu zimy, tak zawarty w piankach cynamon ogrzewa spragnionych ciepła – tłumaczy Rafał Wałęsa.

Ogrzewające właściwości przedmiotu zostały podkreślone także w grzejniku PLC firmy Terma zaprojektowanym przez Razy2. Dekoracyjny grzejnik cechuje upleciona stalowa konstrukcja. Jego właściwości przypominają smak aromatycznego imbiru, który także posiada właściwości rozgrzewające.

Wystawa pozwala zwiedzającym skonfrontować kuratorskie zestawienie przedmiotu ze smakiem. Każda osoba odwiedzająca wystawę może inaczej poczuć obecny przedmiot. – Szczerze mówiąc, to jest dokładnie to, czego oczekujemy – tłumaczy Jacek Ryń. – Mamy nadzieję, że każdy z odwiedzających odnajdzie swój własny wyjątkowy smak przedmiotu.  W końcu każdy może odnaleźć inne skojarzenie.

Wystawa „Smak przedmiotu” czynna jest w dniach 8-13 kwietnia w Loftino (Opificio 31) przy via Tortona 31.

Więcej na: www.centrumdesignu.gdynia.pl

Relacje „Design Alive” z Milan Design Week 2014 wspiera Volvo.

650x60_baner-www-DA on tour volvo-01

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Mediolan Zmartwychwstanie

Mediolan Zmartwychwstanie

Mediolan | 13 września 2021

Pierwsze takie targi w historii. Kompletnie odmienione. Po 30 miesiącach przerwy

Najpierw przesunięte, teraz odwołane. Targi w Mediolanie nie odbędą się w tym roku

Targi odwołane

Mediolan | 27 marca 2020

Targi w Mediolanie nie odbędą się w tym roku