Rok 1930. Ulicami Nowego Jorku przechadza się Louis Pretty – lokalny gangster żydowskiego pochodzenia, należący do grupy Kosher Nostra. Podobnie jak inni imigranci wybiera tradycyjne potrawy w nowej, niekoszernej odsłonie – kuchnię żydowsko-amerykańską. Rok 2016. W berlińskiej dzielnicy Kreuzberg powstaje restauracja Louis Pretty.
Inicjatorami jest troje znajomych: Oskar Melzer oraz James i David Ardinast. W karcie dań znajdziemy m.in. tradycyjne dla kuchni żydowsko-amerykańskiej pastrami, której przepis jest wynikiem półrocznych poszukiwań idealnych proporcji i każdorazowo miesięcznego wędzenia. Jednak nie samo jedzenie przykuło naszą uwagę – to niezwykłe wnętrza zaprojektowane przez Philippa Mainzera, Paula Bauera oraz Oskara Melzera. Zachwyca malownicze połączenie materiałów i kolorów, a co za tym idzie – unikatowy klimat tego miejsca. Inspiracją do stworzenia takiej aranżacji było modernistyczne Palm Springs oraz obraz A Bigger Splash Davida Hockneya. Błękitne stoły przywodzą na myśl powierzchnię basenu. Poza tym zastosowano różowe obicia siedzeń, drewniane krzesła, bar ze stali nierdzewnej z otwartą kuchnią oraz intensywnie pomarańczowy kolor ścian. Zdecydowanie dobre miejsce, by nasycić swój żołądek, jak i posmakować dobrego designu. Restaurację znajdziemy przy Rittestrasse 2.