Tom Dixon zabrał się za projektowanie kuchni. Wiadomo, że nie mógł to być zwyczajny mebel, bo i projektant i zleceniodawca są niezwyczajni – Dixon uwielbia minimalistyczne ale ekskluzywne produkty, a Caesarstone to producent luksusowych powierzchni kwarcowych.
Powstała kolekcja po raz pierwszy została zaprezentowana kilka dni temu na Interior Design Show w Toronto. To pierwsza z czterech kuchni inspirowanych czterema żywiołami (woda, ziemia, powietrze i ogień), które zostaną zaprezentowane w kwietniu w Mediolanie.
„Lodowa kuchnia” przywodzi na myśl krę – to właśnie nią inspirował się brytyjski projektant tworząc moduły kuchni dla producenta powierzchni kwarcowych z Izraela. Całość podtrzymuje system aluminiowych szyn również specjalnie stworzony na potrzeby projektu.
Caesarstone istnieje na rynku od 1987 roku. Produkty firmy stosowane są zazwyczaj do wewnętrznych przestrzeni jako podłogi, ściany, schody czy meble, zdobiąc kuchnie oraz łazienki. By przełamać ten wizerunek, marka podejmuje nowe inicjatywy. Po raz pierwszy stało się to w 2013 roku, gdy studio Nendo wykonało instalację złożoną z kilkudziesięciu stołów. W rok później interaktywna kolekcja Island stworzona przez Raw Edges przedstawiała nowe możliwości mobilnych mebli. Rok temu marka wybrała do współpracy Philippe’a Malhouina.
Kolejne kuchnie Toma Dixona zobaczymy w kwietniu podczas Milan Design Week.
Więcej na: www.caesarstone.com, www.tomdixon.net/uk