W nowym autorskim projekcie najlepszego polskiego kucharza można poczuć się jak w laboratorium, bo uwzględnia m.in. potrzeby kuchni molekularnej. Ale to oczywiście nie wszystko.
W nowym autorskim projekcie najlepszego polskiego kucharza można poczuć się jak w laboratorium, bo uwzględnia m.in. potrzeby kuchni molekularnej. Ale to oczywiście nie wszystko.
Nowy projekt nazywa się Atelier Amaro at Home i mieści przy ul. Belwederskiej 44 w Warszawie. To na jego potrzeby stworzono laboratorium kuchenne, w którym mistrz kuchni na nowo definiuje i kreuje polskie smaki. Wzięto w nim pod uwagę wyzwania kuchni molekularnej, a także uporządkowano produkty zgodnie ze stworzonym przez Amaro kalendarzem natury, który zamiast standardowego podziału na pory roku, dzieli je na 52 tygodni.
Model kuchni powstał we współpracy znakomitego kucharza, architekta Adama Pulwickiego z pracowni Pulva oraz firmy ZAJC. – To dla mnie wyjątkowy projekt, bo z gotowaniem jest jak z życiem. Szukasz przepisu albo sam go tworzysz. Nieważna jest droga, ale efekt. Najważniejsze, by działać z pasją, odkrywać, tworzyć, poszukiwać. Taki jest ten projekt, bo taki jest Modest Wojciech Amaro i to dlatego firma ZAJC stworzyła wyjątkową kuchnię – laboratorium.
Co wyróżnia to wyjątkowe miejsce dodatkowo? Miłość do odkrywania polskich smaków w ujęciu zmiennych 52 tygodni, a nie standardowych pór roku. Poszukiwań w polskiej tradycji, w polskich lasach, jeziorach i na polach. Miejsce to ma być przestrzenią do edukacji i dyskusji wokół polskich smaków. Modest Amaro wybrał duet – pracownię Pulva i firmę ZAJC – nieprzypadkowo. Filozofia tych marek jest podobna. Chodzi o indywidualne podejście do człowieka i jego potrzeb – mówi
Pulwicki.
Fronty kuchni zostały wykończone w szarym lakierze, blat jest wykonany z kwarcogranitu Silestone.
W zabudowie zamontowano sprzęt AGD marki Gaggenau: szafę klimatyzacyjną do wina, piekarnik, urządzenie do gotowania na parze, płytę indukcyjną i wysuwany z blatu wyciąg.
Więcej: www.meble-zajc.pl, www.pulva.pl, www.atelieramaro.pl