W Starym Browarze stanęła niezwykła lodziarnia. Znajduje się w mobilnym kontenerze pokrytym niemal tysiącem białych stożków przypominających rożki do lodów.
Lodovnia to autorski koncept Anety Dawidzińskiej-Goli, znanej fanom slow foodu i lokalnej, ekologicznej żywności z „Projektu Kuchni” czy „Zielonej Spiżarni”. Mobilny lokal z nietypową elewacją stworzyli projektanci z cenionej i nagradzanej poznańskiej pracowni mode:lina.
Obiekt zajął centralnie miejsce na Dziedzińcu Sztuki, dlatego projektanci z pracowni mode:lina potraktowali jego fasadę jak dzieło sztuki. Ciemne ściany zostały wyłożone niemal tysiącem białych sportowych pachołków nawiązujących do flagowego produktu serwowanego w Lodovni, czyli naturalnych lodów w wafelku. Duże przeszklenia pozwalają nie tylko zajrzeć do wnętrza lokalu, ale także odbijają otaczającą architekturę Starego Browaru. Wnętrze to również czarno-biała kompozycja ocieplona trójkątnymi elementami ze sklejki naturalnej. Trójkąty tak jak i sam kształt pachołka dodatkowo korespondują z literą V w logotypie, dzięki temu zabieg architektoniczny jest spójny z identyfikacją wizualną lodziarni.
W ofercie znaleźć można smakowe wafelki w różnych kolorach oraz trzy rodzaje lodów – tradycyjne, rzemieślnicze w kolorowych wafelkach, sorbety na patyku z kwiatami i owocami oraz tak zwane lodoviki. Te ostatnie to autorski pomysł, łączący kolorowe, francuskie makaroniki z doskonałymi, ręcznie robionymi lodami i owocami. – Tych ostatnich spróbować można tylko w Starym Browarze, ponieważ lodoviki to nasz autorski pomysł. Wszystkie lody przygotowywane są ręcznie, z najlepszych składników. Wyróżniają się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wysoką jakością produktów” – mówi Aneta Dawidzińska-Gola.
Więcej na: www.modelina-architekci.com