Kolory, tkaniny, grafika. Madrycka restauracja Las Chicas, Los Chicos y Los Maniquís przenosi nas w zwariowany świat lat 80. Pedro Almódovara
Hotel Axel przy ulicy Atocha w Madrycie to podróż w czasie z wieloma przystankami. Architektura i wnętrza narzuca nam wiele historycznych odniesień, tworząc bardzo kreatywną, ale mocno kontrastującą mieszankę. Przede wszystkim to idealna lokalizacja – w samym sercu literackiej dzielnicy Madrytu. Po drugie, pałacowy, przepiękny XIX-wieczny budynek, będący świadkiem wielu ważnych wydarzeń stolicy. Na to wszystko nałożono XX wiek i jeden z najważniejszych ruchów kulturowych w Hiszpanii – „Movida Madrileña”, którego klimat odnajdujemy w przyhotelowej restauracji Las Chicas, Los Chicos y Los Maniquís.
Restauracja zaprojektowana przez barcelońskie studio El Equipo Creativo kontrastuje z całą resztą budynku, stając się kolorowym symbolem lat 80. XX wieku. Atmosferę tworzy przede wszystkim odważna gra kolorem oraz duże elementy graficzne z odniesieniami do „Movida Madrileña” i wizualnego świata stworzonego przez reżysera Pedro Almódovara – uznawanego za jednego z najważniejszych przedstawicieli madryckiego ruchu. Nazwa restauracji „Las Chicas, Los Chicos y Los Maniquies” jest właśnie tytułem jednej z piosenek, która towarzyszyła kontrkulturze, i której teksty są nadal ważną częścią hiszpańskiej codzienności.
Głównymi bohaterami tego kolorowego wszechświata są dwa duże czerwone bary. Do południa serwuje się tutaj kawę i śniadania, w godzinach popołudniowych, zgodnie ze starą madrycką tradycją, zjemy tapas i napijemy się piwa. W dolnej części restauracji znajdują się trzy połączone ze sobą sale. Każde pomieszczenie ma swój własny charakter podkreślony przez ostrą czerwień, soczystą zieleń i pudrowy róż. Ściany pokryte tkaninami nawiązują do szlachetnych pokoi dziewiętnastowiecznych pałaców.
Za projektem Las Chicas, Los Chicos y Los Maniquís stoi utalentowany zespół El Equipo Creativo: Oliver Franz Schmidt, Natali Canas del Pozo i Lucas Echeveste Lacy, specjalizujący się w aranżacji wnętrz gastronomicznych, handlowych, firmowych i hotelowych. Od 2010 roku pracowali dla jednych z najbardziej prestiżowych szefów kuchni na świecie, takich jak: Ferran i Albert Adrià, a wśród ich projektów aż cztery restauracje mogą pochwalić się gwiazdką Michelin.