Design na słodko

Patrząc na ofertę marki Brik z łatwością można ulec złudzeniu, że symetryczne płytki z terrazzo bądź marmuru są częścią oferty wyposażenia wnętrz. Nic bardziej mylnego!

Wielobarwne architektoniczne detale przygotowuje działająca od 2019 roku londyńska manufaktura czekolady. Tworzący ją miłośnicy architektury (i słodkości) skupiają się na naturalnych recepturach i ekologicznych rozwiązaniach. Nakrapiany wzór lastryko to natomiast wynik słodkiej odmiany recyklingu – w efekcie żaden okruszek czekolady nie idzie na zmarnowanie. Smaku dodaje również fakt, że wszystkie wyroby pakowane są w biodegradowalne opakowania.

– Nieustannie bawimy się niejednoznacznością pomiędzy tym co jadalne a tym co nie – zauważa pomysłodawczyni Brik, Kia Utzon-Frank. – Chcemy przykuwać uwagę. Wzbudzać ciekawość i zdumienie, które sprawią, że ludzie zaczną patrzeć na nasze wyroby z równym podziwem co na architekturę.

Manufaktura czekolady Brik to wspólne dzieło projektantki Kii Utzon-Frank, strateżki Raffaelli Baruzzo oraz grafika Adama Hunta. Choć ich wyroby powstają w niewielkiej londyńskiej pracowni zamówić je można dosłownie z każdego zakątka świata – u dystrybutorów bądź bezpośrednio w sklepie online. Ich projekty doceniają również sami projektanci – do grona wielbicieli marki należy m.in. Tom Dixon.

Ceny za jeden czekoladowy kafelek zaczynają się od 10 funtów. W ofercie dostępne są również zestawy do samodzielnego przygotowania czekolady.

***
Trendy, inspirujące wnętrza, najlepsze realizacje w architekturze, nowości ze świata designu i ciekawe rozmowy wprost do Twojej skrzynki!  Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Cukiernia Nanan. Marzycielski krajobraz dla wielbicieli słodkości [zdjęcia]

Cukiernia Nanan

Wrocław | 23 kwietnia 2017

Marzycielski krajobraz dla wielbicieli słodkości [zdjęcia]

Nad & Greg. Przez dziurkę od klucza

Nad & Greg

Kraków | 30 lipca 2016

Nowa francuska cukiernia na Podgórzu od pracowni NArchitekTURA.