Dwupoziomy, 90-metrowy apartament w nowo-powstałej zabudowie mieszkaniowej w Gdyni był niemałym wyzwaniem dla projektantki, Pauliny Kisiel. O charakterze konceptu zaważyła jednak pasja gospodarzy, dzięki czemu to właśnie kuchnia stała się centralnym punktem projektu
– W studioturbo.pl zazwyczaj zajmujemy się projektowaniem wnętrz usługowych: restauracji i gastrobarów. Zadanie ułatwiło zamiłowanie gospodarzy do sztuki gotowania. Projektowałam dla właścicieli kilku trójmiejskich restauracji i pasjonatów kulinariów, dlatego właściwie od początku naszej współpracy było jasne, że to właśnie kuchnia stanie się sercem projektu – tłumaczy projektantka, Paulina Kisiel.
Przestrzeń kuchenna według założenia miała mieć domowy charakter, ale także posiadać elementy nawiązujące do wnętrz usługowych. Rozwiązaniem stało się użycie zdecydowanych barw i materiałów. Kuchnia wykorzystuje szafki Metod i fronty Fropt w mocnym kolorze zieleni. Ziemisty odcień rozlewa się na sąsiadującą ścianę i schowek pod schodami, zaznaczając już od wejścia charakter przestrzeni.
Do wykończenia ścian użyto mosiężnych płacht nawiązujących do metalowych, przemysłowych urządzeń gastronomicznych. Ciepła, złota barwa rozjaśnia pomieszczenie refleksami światła. Detale – gałki szafek, bateria i pojedyncze szczeble półek dopełniają kompozycję. Elementem spajającym kuchnię z pozostałą częścią mieszkania jest bar z nadwieszanymi półkami.
Funkcjonalnie mieszkanie składa się z części dziennej zlokalizowanej na parterze i nocnej – na piętrze. Obie strefy spaja wizualnie mała wewnętrzna klatka schodowa. Schody wykonane są z dębowego drewna oraz czarnych szczebli. Zostały zaprojektowane wspólnie z regałem oraz półkami okalającymi bar, dzięki czemu odbierane są jako mebel spajający oba poziomy apartamentu.