Im cieplej za oknami, tym chętniej wychodzimy z domów, by eksplorować miasto. Nowych, ciekawych punktów w Warszawie w tym roku nie brakuje. Specjalnie dla Was zebraliśmy dziesięć tych, które koniecznie warto mieć na oku. Oto modne adresy w Warszawie, które warto mieć na oku!
W drogę!
Syrena Irena
ul. Krakowskie Przedmieście 4/6, www.instagram.com/syrena.irena
Choć mleczne bary kojarzą nam się przede wszystkim ze stylistyką końca ubiegłego stulecia, ten łączy w sobie klasę i stylistyczną zadziorność. U zbiegu ulic Krakowskie Przedmieście i Oboźnej w Warszawie otworzyła się Syrena Irena, pierogarnia, jakiej stolica jeszcze nie znała. Nowoczesna, kolorowa, zabawna.
Twórcy Syreny Ireny zgrabnie połączyli ręcznie robione pierogi z charakternym designem. Za projekt odpowiadały dwa zespoły: Mamastudio – które stworzyło identyfikację wizualną oraz Projekt Praga, który przygotował aranżację wnętrza.
Moya Matcha Oleandrów
ul. Oleandrów 6, www.instagram.com/moyamatchapl
Moya Matcha Oleandrów to wyjątkowe połączenie matcha baru, tea roomu i sklepu z organiczną herbatą polsko-japońskiej marki Moya Matcha, w którym można spróbować matchy w każdej odsłonie, również tej alkoholowej.
Wnętrze to dzieło architektki Julii Jankowskiej, która po latach wcześniejszej współpracy ze studiem Jana Strumiłło rozpoczęła indywidualną praktykę.
Lupo
ul. Chmielna 132/134, www.lupopasta.com
W postmodernistycznym budynku przy ul. Chmielnej w Warszawie otworzyło się Lupo – nowy projekt kulinarny sióstr Justyny Kosmali i Basi Kłosińskiej. Gastronomiczna historia dziewczyn rozpoczęła się od Justyny, która 10 lat temu współzałożyła sieć Charlotte Bistro, a później już w duecie z Basią popularny warszawski Bar Wozownia. Tym razem stawiają na świeży, włoski makaron (pasta fresca), który jest ręcznie wyrabiany w restauracji oraz mediolańską kulturę drinka przed kolacją – aperitivo. Projekt wnętrz, autorstwa Loskiewicz.studio, jest twórczą interpretacją modnego stylu Memphis i włoskiego ducha w przyjaznym, ciepłym wydaniu.
Oliva
ul. Ordynacka 10/12, www.restauracjaoliva.pl
Po tymczasowym zamknięciu warszawska restauracja Oliva otworzyła się ponownie, jednak całkiem na nowo – z odmienionym wnętrzem, świeżą identyfikacją oraz dopracowanym menu.
Inspiracją do stworzenia jasnego, przestronnego wnętrza, za którego projektem stanęli Łukasz Hendzel i Matylda Iwańska z Paris Hendzel Studio był śródziemnomorski styl i klimat. Poszli w klasykę, ale w subtelnym, stonowanym wydaniu. Piaskowe elementy, biele i niebieskie dodatki połączono z naturalnymi materiałami takimi jak kwarcyt czy drewno iroko. Całość dopełniono oryginalnymi detalami takimi jak antyczne wazy, kamienna umywalka przy wejściu czy szklano-mosiężne lampy. Uwagę przyciąga również mural autorstwa Aleksandry Perec.
Picador
ul. Konstruktorska 9, www.picadorconcept.com
Picador to niewielka sieć piekarni rzemieślniczych, stylistycznie nawiązujących do klimatu warszawskiego, przedwojennego modernizmu. Za jej powstaniem stoją dwaj bracia – Maciek, absolwent Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie oraz Stanisław, student filozofii na Uniwersytecie Warszawskim.
Tak niezwykły duet piekarzy z powołania musiał znaleźć odbicie w charakterze aranżacji wnętrza. – Lokal, którego wnętrze zaprojektowaliśmy, pasuje do tego wizerunku jak ulał, mieści się bowiem na parterze przedwojennej kamienicy znajdującej się na warszawskim Mokotowie – zauważają Mateusz Frankowski, Marcin Solarek oraz Fryderyk Graniczny, architekci odpowiedzialni za realizację projektu. Piękną, historyczną posadzkę wykonaną z beżowo-pomarańczowych kafli cementowych uzupełnili polskimi współczesnymi płytkami z serii Paradyż Modernizm. Sercem powstałej przestrzeni jest natomiast lada ekspozycyjna wykonana z zielonego marmuru Verde Guatemala, nad którą zawisła ogromna mosiężna lampa. Regały i witryny ekspozycyjne wykonano z wędzonego dębu zaś czerwono-brązowy blat szafki kuchennej – z marmuru Emperador Dark. Ściany pokrywają beżowe płytki cementowe oraz farba wapienna.
Food Hall Browary
ul. Haberbuscha i Schielego 2, www.foodhallbrowary.pl
W industrialnym otoczeniu ceglanych murów Browarów Warszawskich powstał nowy punkt na gastronomicznej mapie Warszawy. Nowoczesny Food Hall to dzieło pracowni Noke Architects.
Echo Investment, znany ze spektakularnych realizacji właściciel Browarów Warszawskich, szukał projektanta, który nie tylko okiełzna trudną przestrzeń ceglanych kolebek, ale również pogodzi wymagania konserwatorskie z funkcjonalnością niezbędną do prowadzenia działalności gastronomicznej. Projektanci stanęli przed wyzwaniem stworzenia przestrzeni, która wyróżniałaby się na tle istniejących już food courty’ów. W trzech ceglanych kolebkach, na powierzchni 1,5 tys. m kw. rozmieścili 11 industrialnych konceptów gastronomicznych. Zaprojektowane na zasadzie otwartych kuchni zapraszają gości do podglądania kunsztu pracujących tu mistrzów gastronomii.
Wiele Dobrego
ul. Zygmunta Vogla 62/27B, www.wieledobrego.com
Wiele Dobrego to zielony punkt na mapie Warszawy, miejsce lokalnych spotkań w przyjaznym i pełnym roślin wnętrzu w duchu eko. Koncept autorstwa pracowni Five Cell powstał jako połączenie współgrających ze sobą funkcji sklepu, bistro oraz kawiarni. W tym unikatowym wnętrzu główną rolę gra przestrzenny, modułowy sufit, rozlewający się płynnie po otaczającej go przestrzeni. Projekt nagrodzono w międzynarodowym konkursie European Property Awards, dołączając tym samym do grona najlepszych wnętrz w Europie!
Ruby Blue
ul. Piękna 15, www.instagram.com/rubyblue_
Najnowsza realizacja Noke Architect to wnętrze salonu fryzjerskiego Ruby Blue przy ul. Pięknej w Warszawie. Projekt inspirowany krajobrazem pustyni i niezwykłymi formami, jakie tworzy natura, wymagał od architektów szukania nietypowych rozwiązań.
Na dwa poziomy salonu składa się 15 stanowisk fryzjerskich, 2 barberskie, stanowiska do manicure i pedicure oraz sala VIP. Wszystkim ścianom, recepcji i klatce schodowej projektanci z Noke nadali obłe kształty, przywołujące pustynne formy. Nietypowy wygląd to efekt wykorzystania specjalnych programów do projektowania tzw. figur niemożliwych (imitujących złudzenie optyczne). Projektanci z Noke skorzystali również ze wsparcia profesjonalnych scenografów i rzemieślników. Tak powstała recepcja przypominająca wydrążoną przez wodę jaskinię, dalej ściany na parterze układające się w fale, niczym zrolowane kartki, a także kręta klatka schodowa prowadząca na piętro.
Chylak x Le Petit Trou
ul. Koszykowa 5, www.chylak.com www.le-petit-trou.com
Nowy butik Chylak x Le Petit Trou, który właśnie przeniósł się na ulicę Koszykową 5 w Warszawie, jest kwintesencją szyku i elegancji. Zofia Chylak zdradza, kto go zaprojektował, jaka była idea przewodnia i dlaczego jest zupełnie inny od poprzedniego.
Więcej o tym miejscu przeczytacie: tutaj
Jagg
ul. Koszykowa 5, www.jagg.pl
Ulica Koszykowa w Warszawie to nie tylko zagłębie wspaniałych marek, ale również ich niezwykłych siedzib. Pod numerem piątym, w znakomitym sąsiedztwie butiku Chylak x Le Petit Trou swój nowy lokal otworzyła Jagoda Maruda, założycielka biżuteryjnej marki Jagg.
Na unikalne wzornictwo Jagg składa się połączenie współczesnego minimalizmu z autentyczną, przedwojenną biżuterią. Tak niebanalne zestawienie znalazło również odbicie w aranżacji nowej siedziby marki. Ponadczasowa architektura butiku stała się tu zarazem drogą, wystawcą i łącznikiem pomiędzy przeszłością a współczesnością.