Zainspirowani nową edycją przewodnika „Coffee Spots Polska”, skatalogowaliśmy najbardziej stylowe kawiarnie, które oczarują zarówno miłośników palonego ziarna, jak i entuzjastów pięknych wnętrz. Przygotujcie pinezki – te adresy musicie dodać do swojej kawowej mapy marzeń!
Czym jest „Coffee Spots Polska”? To projekt stworzony z pasji do kawy i odkrywania miast przez pryzmat ich najlepszych kawiarni. Po sześciu latach od sukcesu pierwszej edycji, Aga Bukowska i Krzysiek Rzyman postanowili wydać aktualizację znanego przewodnika.
Poprosiliśmy Agę Bukowską o wskazanie miejsc, które poleciłaby miłośnikom dopracowanych wnętrz. Przy okazji zadaliśmy jej cztery szybkie pytania, które nurtowały nas podczas lektury przewodnika.
Tak wiele możliwości, tak mało czasu. Łatwo sobie wyobrazić, że nie zdarza Wam się bywać dwa razy w tym samym miejscu.
Oczywiście, że zdarza nam się bywać dwa razy w tym samym miejscu, lubimy wracać do ulubionych kawiarni i życzliwych ludzi, oglądać zużyte egzemplarze poprzednich edycji książek. Sporo podróżuję i ostatnio często zmieniam miejsca zamieszkania, najczęściej odwiedzaną przeze mnie kawiarnią jest zwykle ta, która jest najbliżej, do której mogę zejść po drodze na spotkanie, czy idąc na zakupy. Żyjemy we wspaniałych czasach, kiedy kawiarnie specialty są niemalże w każdej większej dzielnicy, w przewodniku opisujemy aż 47 miast.
Czy jest coś, bez czego nie może się obyć dobrze urządzona kawiarnia?
Jestem estetką, zwracam uwagę na identyfikację wizualną, sztukę na ścianach, szczere materiały, vintage meble, zadbane rośliny. Oczywiście sercem kawiarni jest ekspres i bar, które często są także jej największą ozdobą. O dobrym designie kawiarni opowiada w przewodniku Wojtek Nowak, architekt specjalizujący się w kawiarniach i stojący za takimi projektami jak Body, Królowa Przedmieścia, Yem Cookie.
Dobrze zaprojektowane wnętrze to jednak nie wszystko. Co jest dla Was ważniejsze – celebracja picia kawy, czy jednak jej smak?
Kubek, filiżanka, czy… kartonowy kubeczek?
Na pewno nie kartonowy kubeczek, których niezliczone ilości trafiają na wysypiska. Jeśli na wynos, to z kubkiem termicznym. Zdecydowanie nie są już one mało estetycznymi termosami sprzed lat, a designerskimi dodatkami – swój, pomarańczowy jak okładka naszej książki, zawsze mam ze sobą. W domu piję kawę z kubka. Nie jestem fanką filiżanek, za mało kawy się do nich mieści i nie lubię ich trzymać za uszka. Jeśli już coś mniejszego, to czarka! Wśród kubków też mam swojego faworyta, to kubek o idealnym rozmiarze z pracowni Paititi. Wspólnie z Zuzką stworzyliśmy kubki i czarki w kolorach „Coffee Spots”, które można kupić na lokalnych premierach książki.
Stylowe kawiarnie wg. „Coffee Spots Polska”
Te, oraz wiele innych opisów najciekawszych kawiarni znajdziemy na łamach drugiej edycji „Coffee Spots Polska”. Aby ułatwić poszukiwania, adresy w przewodniku posortowano nie tylko miastami, ale również dzielnicami i osiedlami. Przewodnik zamówisz na oficjalnej stronie projektu: www.coffeespots.pl.
Kolonia
Gdańsk, al. Grunwaldzka 51
instagram.com/kolonia.artystow
Kolonia łączy w sobie kawiarnię, coworking i artystyczny klimat. Odbywają się tu koncerty, festiwale oraz wystawy. Mieści się tu także wyjątkowa kwadrofoniczna sala odsłuchowa znana jako Czarny Pokój. Kolonia ma długą historię. Była to pierwsza legalnie działająca przestrzeń art-squatu w Polsce, niezależna od instytucji kultury. Zlokalizowana na terenach stoczniowych, blisko popularnej dziś ulicy Elektryków, była miejscem, gdzie artyści nie tylko tworzyli, ale również mieszkali.
Moko
Warszawa, Malczewskiego 6 | Kredytowa 1
Moko (na Mokotowie!) to niewielki espresso bar w kamienicy z 1936 roku. Dawniej w lokalu działała owocarnia prowadzona przez Błażeja Włodarza – astrologa i okultystę, autora pierwszej polskiej książki o kuchni jarskiej. Po kanapki ludzie wpadają tutaj z drugiego końca miasta, a po wegańskie wypieki drożdżowe – nawet z sąsiednich województw. Od 2023 roku, po 10 latach od otwarcia, Moko znajdziemy również w gmachu Państwowego Muzeum Etnograficznego.
Dziarski Barista
Rzeszów, Matejki 8a
Dominik i Kuba (odpowiedzialny również za projekt wnętrza) wspólnie prowadzą tę obleganą przez rzeszowskich i pielgrzymujących z pozostałych części Polski miłośników kawy, a także kilka innych konceptów: Kawę Rzeszowską, R_z Cafe, bawialnię z kawiarnią Kawa i Kulki oraz sezonowy koncept outdoorowy Fosa. W centralnym punkcie Dziarskiego stoi pokryty charakterystycznymi butelkowozielonymi kafelkami bar. Uczta dla oka i podniebienia!
Body Espresso Bar
Kraków, Dolnych Młynów 3
instagram.com/body.espressobar
Body to espresso bar o kompaktowym wnętrzu z odważnych materiałów, mieszczący się na wejściu do kompleksu Dolnych Młynów. Niebieska ściana, której dawną strukturę wydobyło podczas remontu, określiła kolorystykę kawiarni. Lampy są z mosiądzu i naturalnego kamienia, a bar, duży jak na tak male miejsce, jest w całości monolitem granitowym. Jak mówi Wojtek Nowak, architekt i założyciel kawiarni, blat jest jak kierownica w samochodzie: przy nim siedzimy, najczęściej go dotykamy.
Kaferdam
Poznań, Grobla 30
„Kaferdam” to zapora na wodzie, korytarz na statku, ale też połączenie słów: kawa i grobla. Obracane kafelki za barem dają z jednej strony refleksy jak woda, a z drugiej jak kadłub statku. Kiedy wiosną 2022 roku Paweł, współwłaściciel Trzeciej Kawy, i Dominik, dawny manager Straganu, otworzyli drzwi swojego nowego lokalu przy Grobli, niemal natychmiast wypełnił się ludźmi po brzegi.
Flow
Gdynia, Świętojańska 69A
Otwarte w 2020 roku Flow miało być czymś więcej niż kawiarnią. Do kaw na bazie ziaren z berlińskiej Bonanzy szybko dołączyły wypieki oraz kultowe brunche z winami od Rascali. Są serwowane od rana do późnego popołudnia. Flow to także dopracowana komunikacja wizualna i współprace z twórcami i markami, których efektem są eventy, limitowane kolekcje merchu i cykl playlist z serii No Rush.
Noho
Poznań, Mikołaja Reja 1
Minimalistyczna, jasna i uspokajająca przestrzeń Noho pozwala odetchnąć od zgiełku miasta. Jest tu spokojnie i domowo, na wspólnym stole rozłożone jest czyste płótno, w wazonie ułożona piękna kompozycja, a obok baru stoi drewniany pomocnik na kółkach. Tę wyjątkową atmosferę na Jeżycach stworzyła Anna, prowadząca jednocześnie pracownię florystyczną Korzenie. W menu poza kawą i matchą znajdziemy grzanki (np. z domowej roboty masłem i pesto), ciasta i wina naturalne.
Pokusa
Gdynia, Świętojańska 3
Pokusa poza kawą i wypiekami ma też w swojej ofercie całodniowe śniadania. W stałej ofercie zawsze do wyboru niebanalne jajka, owsianka i coś dla wegan – smaki różnią się w zależności od sezonu. Jednak tym, co najbardziej rozsławiło Pokusę, ściągnęło do niej tłumy i zapoczątkowało nową gastronomiczną erę, są pop-upy. Klaudia i Michał zapraszają do swojej kuchni kulinarne sławy z całej Polski (i nie tylko), które na dzień lub weekend przygotowują swoje autorskie menu.
Strag.
Poznań, Szamarzewskiego 39
Strag. to nowe i niemal natychmiast uznane za kultowe miejsce właścicieli Straganu. Dzięki większej powierzchni znalazło się tu miejsce na wypiekanie własnego pieczywa, przygotowywanie jedzenia, polewanie naturalnego wina, wydarzenia i cuppingi. Duże okna sprawiają, że jest jasno i obłędnie fotogenicznie. Kawa specialty ma szansę trafić tu do dużo szerszego grona odbiorców. Kuba nie mówi Stragiem ostatniego słowa, a kiedy zapytał ostatnio w mediach społecznościowych, jak nazwać kolejne miejsce, ktoś żartobliwie zaproponował Str. Zostało jeszcze co najmniej kilka liter!
Public Order
Kraków, Mazowiecka 41
instagram.com/public_order_krakow
Public Order ma najmniejszy bar, jaki widzieliśmy podczas naszej kawiarnianej podróży, gdzie bariści parzą kawy na manualnym ekspresie. Ani jedno, ani drugie nie stanęło na przeszkodzie, by kawiarnia stała się jedną z najbardziej obleganych w Krakowie. Poprzez organizowane często pop-upy Kasia i Blair promują niezależnych kucharzy i jednocześnie swój lokal. Właściciele poznali się w Australii, wspólnie otworzyli palarnię PALE Coffee Roasters, która zachwyca designem opakowań, a potem Public niebanalną kawiarnię pełną ostrych kolorów i geometrycznych form.
WW Cafe
Wrocław, Daszyńskiego 64
Jasne wnętrze, vintage’owe krzesła, mar murowy bar, regał z książkami i duży drewniany stół. WW Café to historia o dobrej kawie, szczerym jedzeniu, naturalnym winie, designie i wyjątkowych książkach. Julia jest kostiumografką, Paweł wykładowcą architektury i właścicielem Buck Studio. W tym narożnym lokalu na osiedlu Olbin stworzyli wyjątkowe miejsce na mapie miasta. Wszystkie talerze samodzielnie zbierali od lat na targach staroci. Większość dań ma swoją historię w domowym gotowaniu i umiłowaniu włoskiej i francuskiej kuchni. Na miejscu wypiekane są foccacie, babki i kultowy już sernik.
Trzy Kruki
Warszawa, pl. Hallera 8/1a
Trzy Kruki przelewają dobrą kawę na placu Hallera od 2019 roku. Lokal ma 6 metrów wysokości i niespotykaną architekturę wnętrza z zabytkowymi elementami. Geometryczny bar i ogromne wiszące lampy zdają się przenosić gości do Danii lub Szwecji. Skandynawskie wnętrze łączy styl i wygodę – można też wygodnie rozsiąść się z książką lub niespiesznie obserwować okolicę. W ofercie – poza kawą – wina naturalne, chleb i bajgle z rzemieślniczymi serami, konfiturami, polnymi kwiatami.
Publiczna
Gdańsk, Łąkowa 35/38
Dolne Miasto, ale trochę Kreuzberg. Publiczna ma wszystko, co potrzebne, by być kultowym miejscem. Położona w kompleksie dawnej Królewskiej Fabryki Karabinów kawiarnia latem przyciąga gości dużym, pełnym życia podwórzem i intrygującym, obrastającym bluszczem budynkiem, a przez cały rok – dobrą kawą i industrialnym, dopracowanym interior designem. Pod koniec 2023 Publiczna otworzyła za ścianą pizzerię, skąd biorą się dostępne w sprzedaży chleby i kanapki.