Dziesięciu finalistów powalczy o najwyższe laury w konkursie dla studentów i absolwentów wzornictwa przemysłowego Electrolux Design Lab. W tym gronie, po raz pierwszy w historii konkursu znalazł się Polak – Jan Ankiersztajn, student Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 25 października w Mediolanie.
Uczestnicy tegorocznej edycji konkursu zmierzyli się z tematem „Projektowania dla zmysłów”. Swoje propozycje złożyło aż 1200 uczestników a każdy z nich zaproponował projekty urządzeń AGD codziennego użytku, które oddziaływałyby na różne zmysły.
Dziesięciu finalistów powalczy o najwyższe laury w konkursie dla studentów i absolwentów wzornictwa przemysłowego Electrolux Design Lab. W tym gronie, po raz pierwszy w historii konkursu znalazł się Polak – Jan Ankiersztajn, student Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 25 października w Mediolanie.
Uczestnicy tegorocznej edycji konkursu zmierzyli się z tematem „Projektowania dla zmysłów”. Swoje propozycje złożyło aż 1200 uczestników a każdy z nich zaproponował projekty urządzeń AGD codziennego użytku, które oddziaływałyby na różne zmysły.
– W tym roku świętujemy jubileuszową, 10. edycję konkursu Electrolux Design Lab. W związku z tym, zaprosiliśmy studentów do stworzenia urządzeń, które w sposób holistyczny stymulują zmysły. Wybraliśmy 10 projektów, które najbardziej nas zafascynowały i w których dostrzegliśmy kreatywne podejście do tematu. Te prace są również dobrym punktem wyjściem do dyskusji o przyszłości – mówi Henrik Otto, dyrektor Działu Wzornictwa Electrolux.
W gronie dziesięciu najlepszych znalazł się student Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu, który na konkurs zgłosił projekt Aeroball. To projekt składający się z małych kulek, unoszących się w powietrzu, które podczas „pracy” jednocześnie je oczyszczają – jeśli samo oczyszczanie jest niewystarczające, projekt zakłada użycie również kulek zapachowych. Inspiracją do ich stworzenia były świetliki i ich obserwacja. Kulki są pokryte błyszczącą powłoką, która w w ciągu dnia pochłania promienie słoneczne i „oddaje” je nocą. Aeroballs mogą działać przez cały czas.
W finale konkursu oprócz Ankiersztajna znaleźli się studenci z Anglii, Australii, Brazylii, Chin, Danii, Hiszpanii, Norwegii i Nowej Zelandii. Kilku z nich swoje propozycje poświęciło gotowaniu i technikom przygotowywania posiłków oraz przechowywania jedzenia. W finale znalazł się też inteligenty talerz (rozróżnia składniki jedzenia i zamienia je na dźwięki) oraz ekspres do kawy, który „zapamiętuje” użytkowników oraz ich kawowe preferencje. Wszystkie projekty oceni jury w składzie: przewodniczący Henrik Otto – dyrektor Działu Wzornictwa Electrolux, David Oldani – uznany szef kuchni, zdobywca gwiazdki Michelin, Dante Donegani – projektant i wykładowca w Domus Academy oraz Kelly Beall – blogerka i specjalistka od wzornictwa.
Finałowe rozstrzygnięcia poznamy 25 października w muzeum wzornictwa Triennale Design Museum w Mediolanie, gdzie Ankiersztajn wspólnie z innymi finalistami zaprezentuje swój projekt konkursowemu jury. Na autorów najlepszych projektów czekają cenne nagrody: półroczny staż w Centrum Wzornictwa Electrolux i 5 tys. euro za I miejsce, 3 tys. euro za II miejsce oraz 2 tys. euro za III miejsce.
Więcej: www.electroluxdesignlab.com