Gotowanie to bez wątpienia jeden z najmodniejszych ostatnio tematów. Obecnie chętnie porzucamy masowość, skłaniając się do bardziej wysublimowanych sposobów nie tylko przygotowywania posiłków, ale także zrozumienia ich znaczenia, daleko wykraczającego poza prostą czynność dostarczenia organizmowi kalorii i mikroelementów.
Gotowanie to bez wątpienia jeden z najmodniejszych ostatnio tematów. Obecnie chętnie porzucamy masowość, skłaniając się do bardziej wysublimowanych sposobów nie tylko przygotowywania posiłków, ale także zrozumienia ich znaczenia, daleko wykraczającego poza prostą czynność dostarczenia organizmowi kalorii i mikroelementów.
O tym, że gotowanie to czynność dalece wykraczająca poza kuchnię, przekonujemy się na każdym kroku. Wystarczy choćby krótki pobyt poza domem i wizyta w mniej czy bardziej oddalonym od nas kraju, by przekonać się o kulturowych uwarunkowaniach spożywania posiłków, ich przygotowywania czy serwowania. A to tylko pewien fragment rzeczywistości – ostatnio przecież potężnym echem odbiła się regulacja prawna, dotycząca uboju rytualnego, która osobom na co dzień nie zastanawiającym się nad szerszym wymiarem gotowania uświadomiła etyczny wymiar odżywiania. A takich tematów, na co dzień nie dyskutowanych na ogólnokrajowych forach jest zdecydowanie więcej.
Rozmaite konteksty gotowania stały się punktem wyjścia dla autorów książki „Delicious Life”. Sven Ehmann, Robert Klanten oraz Marie Le Fort na ponad 250 stronach ujawiniają najciekawsze ich zdaniem zjawiska, obecne we współczesnym myśleniu o posiłkach. Są tu oczywiście przepisy, choć absolutnie to nie one są tutaj najistotniejsze. Każdy z nich jest przecież wytworem ludzkich zmysłów, potrafiących w ten czy inny sposób zestawiać ze sobą składniki. Dlatego też autorzy postanowili przyjrzeć się ludziom, którzy stoją za wszystkimi ruchami, związanymi ze zjawiskiem New Food. A to już temat rzeka: od odpowiedniego wyboru składników, miejsc w których najlepiej się w nie zaopatrzyć, poprzez ich umiejętne zestawianie aż po gotowanie i spożywanie.
Nowe idee spoczywają w rękach postaci wyrazistych i na swój sposób osobliwych: oczywiście miejscy farmerzy, producenci żywności pracujący w swoich mikrozakładach, specjaliści od odszukiwania i restaurowania dawnych i często zapomnianych przepisów kulinarnych, wytwórcy lokalnych gatunków piwa, a nawet czekolady. Każdy z nich dzieli się swoimi doświadczeniami, ale także dobrymi radami, nie zawsze związanymi wyłącznie ze sposobem przygotowywania pożywienia. Istotny jest także pewien humanistyczny wymiar, wpisany w sam tytuł książki, a sprowadzający się do zdania: „Co takiego zrobić, aby nasze życie uczynić pysznym”. To prawda, że nie samym jedzeniem człowiek żyje – jednak po lekturze będziemy pewni, że kultura gotowania tkwi w naszych głowach głębiej niż się pozornie wydaje. Autorzy wiele uwagi poświęcają wszelkim nowym ruchom związanym z kulinariami – a tych na świecie jest więcej niż mogłoby się wydawać. „Pyszne życie” jest więc na wyciągnięcie ręki, nie tylko w kierunku półki księgarskiej.
„A Delicious Life: New Food Entrepreneurs”. Autorzy: Sven Ehmann, Robert Klanten, Marie Le Fort. Wydawnictwo Gestalten, 2013. Cena: 38 euro.
Więcej: www.shop.gestalten.com