Mała Italia w sercu Warszawy

Nowa włoska restauracja Allora to autorska interpretacja włoskiego klimatu, w którym zakochani są jej właściciele – Karolina i Łukasz Kwaśniewscy.

W przedwojennej kamienicy z drugiej połowy XIX w. powstała ciepła, komfortowa przestrzeń, zarówno w klimacie casa della nonna (domu babci), jak i przywodzącym na myśl włoskie wakacje. To dlatego w Allora można poczuć się jak w prawdziwej włoskiej ristorante.  Już od progu Allora wita ciepłą paletą barw i tkaninami o szlachetnych wzorach.

Na gości czekają stoły o mozaikowych blatach, a także w zależności od sekcji, w której usiądą, wygodne kanapy lub krzesła w kolorze naturalnego drewna bądź czerwieni. Mozaika oraz drewno pojawia się również na ścianach i pięknie komponuje z lustrami. Całość otula ciepłe światło lamp o oryginalnych kształtach. Ważnym elementem wystroju jest także obraz Tomka Opalińskiego.

Finalna realizacja wnętrza jest efektem współpracy właścicieli Allory z architektami: Rafałem Kaletowskim i Maćkiem Ryniewiczem.

Magazyn Design Alive

NR 13/2024 WYDANIE SPECJALNE

ZAMAWIAM

NR 13/2024 WYDANIE SPECJALNE

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

NR 49 JESIEŃ 2024

Właściciele restauracji zgodnie przyznają, że Włochy to od wielu lat ich ulubiony kierunek podróży a włoska kuchnia przywołuje  najpiękniejsze wspomnienia. Za menu Allory odpowiada Miłosz Sroka, do niedawna szef kuchni w restauracji Port Royal, która również należy do Karoliny i Łukasza. W karcie znajdziemy dania z całej Italii – trudno było skupić się na jednym regionie – Karolina uwielbia kuchnię południowych Włoch, Łukasz dania z górnej Adygi a szef kuchni, który wychował się w Rzymie kocha tradycyjną cucina romana.

Lasagne z pięćdziesięciu warstw, arancini w wariancie rzymskim, amatriciana a w niedziele obiady jak u nonny to tylko niektóre propozycje z menu nowej restauracji przy ul. Wilczej 19.

– Miłosz większość swojego życia spędził we Włoszech, dlatego doskonale wie, jak powinna smakować autentyczna kuchnia włoska. Jesteśmy zakochani w jego gotowaniu, bo przez ostatnie siedem lat przemycał swoje ulubione receptury do menu Portu Royal. Smak i zapach jego potraw wielokrotnie przenosił nas do słonecznej Italii, nawet w ponury dzień i to właśnie przy jednym z takich posiłków po raz pierwszy zaczęliśmy rozmawiać o Allorze. Chcemy, by to miejsce było Małą Italią w sercu Warszawy – mówi Karolina Jakimiak-Kwaśniewska, właścicielka Allory.

Na zdjęciu szef kuchni Miłosz Sroka i właściciele – Karolina i Łukasz Kwaśniewscy.

Restauracja Allora. Ottimo cibo per tutti, czyli świetne jedzenie dla każdego

Allora jest pierwszą restauracją w stolicy, gdzie serwuje się m.in. 50-warstwową lasagne al ragu bolognese, rzymskie arancini, czyli fritto misto di terra oraz amatricianę. Szef kuchni poleca także Saltimbocca alla Romana. W menu są również dania z ryb i owoców morza sprowadzonych bezpośrednio przez właścicieli z największych europejskich portów.

Ponadto, w każdą niedzielę restauracja zaprasza na niespieszne celebrowanie włoskich smaków w ramach obiadów jak u nonny ( wł. u babci).

– Zapewniamy, że nasze niedzielne obiady to prawdziwa La grande spaghettata per tutta la famiglia (wł. wspaniała kolacja dla całej rodziny), jakiej w Polsce jeszcze nie było! – podsumowuje Łukasz Kwaśniewski, właściciel Allory.

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Powrót do Kalabrii

Powrót do Kalabrii

Kalabria | 25 sierpnia 2024

Antonio Aricò z humorem inspiruje się starożytnością i kalabryjskim rzemiosłem