Na Śląsku, w Ochabach – miejscowości która przez lata słynęła ze stadniny koni, pojawił się Dream Park, a wraz z nim restauracja It!me. Jego architekturę dostrzegło m.in. Stowarzyszenie Architektów Polskich, przyznając nowemu miejscu wyróżnienie w organizowanym przez siebie konkursie.
Na Śląsku, w Ochabach – miejscowości która przez lata słynęła ze stadniny koni, pojawił się Dream Park, a wraz z nim restauracja It!me. Jego architekturę dostrzegło m.in. Stowarzyszenie Architektów Polskich, przyznając nowemu miejscu wyróżnienie w organizowanym przez siebie konkursie.
Restauracje ekologiczne pojawiają się coraz częściej na całym świecie. Można je odnaleźć nie tylko w dużych ośrodkach miejskich ale również w mniejszych miejscowościach. Jedną z nich jest właśnie ta w Ochabach. Nad projektem restauracji architekci pracowali przez ponad cztery miesiące, i jak przyznają ich aktywność nie ograniczyła się wyłącznie do projektu architektonicznego. Na It!me eco fast restaurant złożył się wizerunek marki – nazwa, identyfikacja wizualna, projekt opakowań, ubrań, instrukcji przygotowywania posiłków, grafiki, kampanii reklamowej, mebli oraz w efekcie końcowym wszystkie wnętrza.
Architekci postanowili stworzyć charakterystyczne wnętrze dla nowej sieci restauracji specjalizujących się w tzw. szybkim jedzeniu. – Podczas tworzenia projektów przyświecała nam idea ekologii marki, objawiająca się w barwie zielonej występującej w logo, opakowaniach wykonanych z papieru Kraft, uzyskiwanego z makulatury i włókien pierwotnych, staraliśmy się również zminimalizować zużycie papieru, wyeliminowaliśmy plastik z opakowań na jedzenie – wylicza Joanna Pszczółka, która wraz z Łukaszem Brandysem przygotowała projekt.
Na tym jednak nie koniec, zadań które pojawiły się przed architektami było zdecydowanie więcej. – Najważniejszym zadaniem był projekt opakowań składanych bez użycia kleju, zastosowano nadruk farbami ekologicznymi, umożliwiającymi kompostowanie i recykling – dodaje Joanna Pszczółka. Projekt spodobał się w konkursie Architektura Roku w Województwie Śląskim organizowanym przez SARP. Ich praca otrzymała wyróżnienie w kategorii wnętrza.
Jury napisało w uzasadnieniu: „Za skuteczną próbę znalezienia wyrazistego wizerunku dla niedużego lokalu gastronomicznego. Dzięki właściwemu doborowi materiałów, ograniczonej palecie kolorystycznej i zgrabnie opracowanym detalom, uzyskano bezpretensjonalny efekt o świeżej estetyce, odpowiedniej dla miejsca, jego skali i funkcji”.
Ekologiczny charakter miejsca określają również użyte materiały, z których powstały ściany, sufit czy krzesła. Są wykonane ze sklejki. – Z kolei podłoga jest wykonana z żywicy, została wybrana aby zmniejszyć potrzebę stosowania bardzo silnych środków czyszczących, które powodują bardzo duże zniszczenia w środowisku naturalnym, w szczególności wodnym – przyznaje Joanna Pszczółka. Co więcej, wiele z elementów wyposażenia restauracji pochodzi z lokalnych źródeł, od lokalnych producentów, niewielkich miejscowych firm.
It!me to pomysł na sieć gastronomiczną. W restauracji, którą otwarto w Ochabach szefem kuchni jest Damian Mucha, znany i ceniony kucharz i pasjonat, autor programów telewizyjnych poświęconych gotowaniu.