Architekci z poznańskiego biura mode:lina zaaranżowali wnętrze Akademii Kulinarnej Bidfood Farutex w Łodzi, która powstała z myślą o szkoleniach kulinarnych i sommelierskich.
Ze względu na fakt, że kucharz gra pierwsze skrzypce podczas pokazów, architekci zaproponowali wyeksponowaną kuchnię, która jest niczym scena zwieńczona od góry czarną kratownicą z kompletnym osprzętem multimedialnym. Dzięki zawieszonym telewizorom i wysuwanemu ekranowi, goście mogą bardzo dokładnie obserwować przygotowywanie posiłków. Czarna stalowa konstrukcja posłużyła również do stworzenia regałów z drewnianymi kubikami, dopasowanymi do przechowywania win z niemal całego świata. Neony nad regałami ułatwiają odnalezienie butelki. Wnętrze utrzymane jest w eleganckiej oraz industrialnej atmosferze. Sama kuchnia wyeksponowana jest na wyspie stworzonej ze stylizowanych biało-czarnych płytek.
Zespół projektowy: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin. Więcej na: www.modelina-architekci.com