Smak i styl

W świecie gastronomii wnętrza restauracji, barów czy kawiarni odgrywają kluczową rolę, stanowiąc nie tylko tło dla smakowych doznań, ale często stając się integralną częścią doświadczenia gości.

Projektanci szukają inspiracji w polskiej sztuce, klasyce literatury czy wspomnieniach z włoskich wakacji tworząc wnętrza, w których nie sposób się nudzić!

Wpadajcie na śniadanie w towarzystwie muchomorów i na ciastko w barze spływającym karmelem na posadzkę.

Gotowi? Wsiądźmy razem na tę smakowitą karuzelę designu i sprawdźmy, które wnętrza tym razem przykuły naszą uwagę!

Magazyn Design Alive

NR 49 JESIEŃ 2024

ZAMAWIAM

NR 49 JESIEŃ 2024

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

NR 48 LATO 2024

wnętrza restauracji
Zdjęcia: Pion Studio

Baba Bistro

Nożownicza 1d, Wrocław

We wrocławskim koncepcie gastronomicznym zaprojektowanym przez Paradowski Studio klasyczne bistro zyskało nowy wymiar. Architekci postawili na wysokiej jakości materiały, a typowy układ ze ściennymi panelami odświeżyli, używając stali nierdzewnej, surowej płyty MDF i forniru. Uwagę przykuwa brutalistyczny w formie bar, dla którego inspiracją była praca artystki Marii Jaremy pt. „Rytm VII”. Znajdziemy tu także nawiązania do polskiej metaloplastyki lat 60. w formie wykwaszanych płyt miedzi, które z upływem czasu będą nabierać głębi koloru.

www.instagram.com/baba.wroclaw

wnętrza restauracji
Zdjęcia: ONI Studio

Allora

Wilcza 19, Warszawa

Włoska restauracja Allora to autorska interpretacja włoskiego klimatu, w którym zakochani są jej właściciele – Karolina i Łukasz Kwaśniewscy. W warszawskiej przedwojennej kamienicy powstała ciepła, komfortowa przestrzeń w klimacie casa della nonna (domu babci). Ciepła paleta barw i tkaniny o szlachetnych wzorach przywodzą na myśl włoskie wakacje. Realizacja wnętrza jest efektem współpracy właścicieli Allory z architektami – Rafałem Kaletowskim i Maćkiem Ryniewiczem.

www.instagram.com/allora.ristorante

Zdjęcia: ONI Studio

Kieliszki na Próżniej

ul. Próżna 12, Warszawa

Przestrzeń zaprojektowana przez Bibiannę Stein-Ostaszewską i Elżbietę Kitę, łączy nowoczesność z historią i pasją do wina. Wnętrze, inspirowane XIX-wiecznym charakterem budynku, zachwyca detalami takimi jak żyrandol z 1116 kieliszków, czy mural autorstwa Mariusza Tarkawiana. Centralnym punktem restauracji jest bar z ciemnym kamiennym blatem, kontrastujący z muralem przedstawiającym roślinne motywy. Sala VIP, inspirowana dawną nazwą ulicy Próżnej, zaskakuje surrealistycznym gradientem kolorystycznym na ścianach, który nawiązuje do wina. Dodatkowo, wyjątkowe obiekty świetlne Marka Bimera podkreślają oniryczny charakter tego miejsca. Dzięki przemyślanym rozwiązaniom i współpracy z artystami, wnętrze restauracji tworzy niepowtarzalną atmosferę, idealną zarówno na kieliszek wina, jak i na spotkanie towarzyskie czy biznesowe.

www.instagram.com/kieliszkinaproznej

wnętrza restauracji
Zdjęcia: ONI Studio

Klubopiekarnia Woda

ul. Mennica 10, Bydgoszcz

Co kochamy w piekarniach? To, że od samych drzwi wita nas przepyszny zapach chleba. Często lubimy również porozmawiać ze sprzedawczynią, co nieco wydłuża poranne zakupy. Z tej piekarni nie chce się wychodzić wcale. Poznajcie nowy projekt pracowni Znamy Się oraz architekta Pawła Tatary. To Klubopiekarnia Woda w Bydgoszczy. Niezwykłości temu miejscu dodaje fakt, że jest to prawdopodobnie jedyna piekarnia, do której można przyjść i wieczorem. Nie, nie po bułki. Wieczorem bydgoska perełka designu przechodzi swego rodzaju transformację. – Pomarańcz we wnętrzu symbolizuje zachodzące słońce, rozpoczęcie wieczoru, zabawę, ciepło i słodycz. Wieczorem, wraz z zachodem słońca lokal zmienia swoją funkcję i staje się klubem. Przeważają ciepłe światła, więc zimny kobalt zmienia swój kolor, tak jak zmienia się powierzchnia wody na tle zachodzącego słońca – wyjaśniają architekci.

www.instagram.com/woda_klubopiekarnia

wnętrza restauracji
Zdjęcia: Pion Studio

Mori Mori

ul. Chełmska 27a, Warszawa

Połączenie wpływów kulturowych kuchni polskiej, europejskiej i japońskiej posłużyło Maciejowi Ryniewiczowi i Rafałowi Kaletowskiemu z Akurat Studio jako inspiracja dla niekonwencjonalnej koncepcji restauracji sushi – Mori Mori. Podłogi wyłożone czarno-białymi kafelkami oryginalnie komponują się z krzesłami z połowy stulecia, mozaikami z masy perłowej, lampami z papieru ryżowego i boazerią z drewna orzechowego. Neon zaprojektował Jacek Hanak, uczeń polskiej szkoły neonów – z jego inicjatywy powstało także warszawskie Muzeum Neonów.

www.instagram.com/morimori.food

wnętrza restauracji
Zdjęcia: Hania Połczyńska

Xo Thai

ul. Wajdeloty 24, Gdańsk

XO Thai to mała restauracja w sercu gdańskiego Wrzeszcza prowadzona przez Magdalenę Górską oraz Piotra Żelicha, właścicieli słynnego już Ryżu w niedalekiej Oliwie. – Jako restauratorzy cenimy sobie to, co jest na talerzu. Kompozycja smaków to główna przyjemność dla naszych gości, dlatego tak bardzo zależało nam na prostocie i wnętrzu w stylu koreańskiego minimalizmu. Miejsce, które stworzyliśmy ma być swoistym masażem umysłu dla naszych gości – przekonują właściciele gdańskie restauracji Xo Thai. Niewielka przestrzeń restauracji (ok. 30 m kw.) utrzymana jest w dwóch kolorach, jasnego strukturalnego tynku glinianego oraz koloru beżowego płytek, z którego wykonana jest lada barowa, ściany oraz siedzisko okalające salę konsumpcyjną. Beżowa jest również posadzka, stoły oraz lampy. Za projekt wnętrza restauracji odpowiadała Ela Sawicka z pracowni em2.

www.instagram.com/xo.thai_

Magazyn Design Alive

NR 49 JESIEŃ 2024

ZAMAWIAM

NR 49 JESIEŃ 2024

Magazyn Design Alive

ZAMAWIAM

NR 48 LATO 2024

Zdjęcia: Jakub Certowicz

Moya Matcha

ul. Oleandrów 6, Warszawa

Wnętrze Moya Matcha Oleandrów to dzieło architektki Julii Jankowskiej, która po latach współpracy ze studiem Jana Strumiłły rozpoczęła indywidualną praktykę. Wyjątkowe połączenie matcha baru, tea roomu i sklepu z organiczną herbatą polsko-japońskiej marki Moya Matcha to miejsce, w którym można spróbować matchy w każdej odsłonie, również alkoholowej. Dominują tu naturalne materiały, takie jak drewno, kamień, miedź czy kartonowe tuby szalunkowe, oraz orzeźwiający kolor matchy z mlekiem.

www.instagram.com/moyamatchapl

Zdjęcia: Piotr Maciaszek

Va Bene Cicchetti

Waryńskiego 9c, Warszawa

Cicchetti to małe włoskie wytrawne przekąski, które serwują lokale w Wenecji. Słyną z doskonałego smaku i pięknych form. Va Bene Cicchetti kilka lat temu przeniósł koncept włoskich przekąsek do centrum Warszawy. Teraz lokal zabłysnął nietuzinkową aranżacją zewnętrznej przestrzeni nawiązującą do architektury i klimatu Wenecji. Tętniąca życiem czerwona strefa, podkreślona bujną zielenią i organicznymi formami parasoli wyglądających niczym gigantyczne kwiaty to dzieło pracowni Noke Architects.

www.instagram.com/va_bene_cicchetti

Zdjęcia: Migdał Studio

Pieno

ul. Vespucciego 18d, Wrocław

Restauracja Pieno mieści się na spokojnym wrocławskim osiedlu. We wnętrzu nie znajdziemy typowego dla restauracji baru, jest za to drewniany regał, na którym wyeksponowano włoskie oliwy, wino, książki kucharskie i ekspres do parzenia włoskiej kawy. Wykonany z drewna w miedzianym odcieniu z akcentami bordo, ciemnego turkusu i czerni, doskonale komponuje się z detalami ze starych włoskich knajpek, takimi jak przeszklone witryny, mosiężne uchwyty czy skórzane siedzisko. Autorami projektu jest pracownia Znamy się.

www.instagram.com/pieno.pizza

Zdjęcia: Martyna Rudnicka

Sheep & Raven

ul. Siedmiogrodzka 3/u8, Warszawa

Showroom z kawą należący do Agnieszki Rojewskiej, mistrzyni świata i najbardziej utytułowanej baristki na świecie, zaprojektowała Iza Koczanowska. Organiczne formy, strukturalne ściany i surowy przemysłowy sufit zestawiła ona z klasycznymi stołami do pracy, wypełniając przestrzeń niebieskim, neonowym światłem. We wnętrzu znajdziemy stolik marki Salak oraz kubki ze studia ceramicznego Aoomi. Zarówno odrestaurowany fotel w tkaninie boucle zaprojektowany przez Halabalę, jak i lampa Bird marki Seletti nawiązują do nazwy sklepu – po polsku: Owca i Kruk.

www.instagram.com/sheepandraven

Zdjęcia: Oni Studio

Słodki Kafej

ul. Chorzowska 5, Katowice

Cukiernię Słodki Kafej w centrum Katowic zaprojektowali Roma Skuza, Bogna Polańska i Marcin Czopka z pracowni Brokat. Wnętrze przenosi gości do magicznej przestrzeni po drugiej stronie lustra, inspirowanej „Alicją w Krainie Czarów”. Przy zielonym okrągłym stole można zjeść słodkie śniadanie w towarzystwie muchomorów i królików. Obok kręci się karuzela w różowe paski, a za nią można obserwować na ścianie swoje odbicie w krzywym zwierciadle.

www.instagram.com/kafej_chorzowska

Zdjęcia: Mood Authors

Yem cookie

ul. Andrzeja Zauchy 7/LU5, Kraków

Mikołaj Bojkowski, właściciel cukierni, postawił na słodki symbol rodem z Ameryki Północnej – ciasteczko cookie w różnych, czasem zaskakujących wersjach smakowych. Wnętrze niewielkiego krakowskiego lokalu zaprojektowali architekci z pracowni NOWW Studio. Dzięki ich intrygującej koncepcji bar wydaje się spływać z blatu i niczym karmel rozlewać po posadzce. Jego mozaikową strukturę wykonano z małych płytek w odcieniu terakoty. Nowoczesnego sznytu dodają szorstkie ściany, pokryte tynkiem strukturalnym, oraz zachowany żelbetowy sufit.

www.instagram.com/yemcookie

Zapisz się do newslettera!

Powiązane artykuły:

Bałtycki azyl

Bałtycki azyl

Wisełka | 30 lipca 2024

Odwiedzamy Hotel Glar na wyspie Wolin projektu Noke Architects

Na lato i na lata

Na lato i na lata

Warszawa | 26 lipca 2024

Nasz przegląd domków letniskowych! W lesie, nad jeziorem albo na ROD'os

Śródmiejska ostoja

Śródmiejska ostoja

Warszawa | 22 lipca 2024

Noke Architects zaprojektowali domek na działce ROD dla Bovskiej i jej męża

Przestrzeń do życia

Przestrzeń do życia

Gdynia | 18 lipca 2024

Odwiedzamy luksusowy apartament w Yacht Parku w Gdyni projektu Akurat Studio

Nowy nurt Gdańska

Nowy nurt Gdańska

Gdańsk | 25 czerwca 2024

Na Wyspie Spichrzów powstaje nowa dzielnica otwarta na wodę i mieszkańców!