Root to pomysł dwóch szwedzkich projektantek: Kornelii Knutson i Gabrielli Rubin, które starają się zaproponować nam, abyśmy zweryfikowali nasze przyzwyczajenia dotyczące przechowywania produktów spożywczych.
Nim przystąpiły do pracy nad tym konceptem, przeanalizowały dane ze swojego kraju. A te nie napawają optymizmem. W Szwecji aż 27 procent zakupionej żywności trafia później na śmietnik, z czego aż 18 procent wciąż nadaje się do spożycia. Obliczono, że statystyczny Szwed wyrzuca rocznie ok. 100 kilogramów pożywienia.
Root to pomysł dwóch szwedzkich projektantek: Kornelii Knutson i Gabrielli Rubin, które starają się zaproponować nam, abyśmy zweryfikowali nasze przyzwyczajenia dotyczące przechowywania produktów spożywczych.
Nim przystąpiły do pracy nad tym konceptem, przeanalizowały dane ze swojego kraju. A te nie napawają optymizmem. W Szwecji aż 27 procent zakupionej żywności trafia później na śmietnik, z czego aż 18 procent wciąż nadaje się do spożycia. Obliczono, że statystyczny Szwed wyrzuca rocznie ok. 100 kilogramów pożywienia.
Operując tymi danymi doszły do przekonania, że przyczyna tkwi nie tylko w mentalności bogatego społeczeństwa szwedzkiego, która może pozwalać sobie na „luksus” wyrzucania pożywienia. Często jest to efektem lekkiego naruszenia owoców czy warzyw, które tracą swój „zdrowy wygląd” przechowywane w lodówkach. I zaproponowały do sięgnięcia po stare, dobrze sprawdzone wzory, znane od setek lat, gdy energia elektryczna nie była tak wszechwładna jak dziś. Bo Root to nic innego jak lodówka pozbawiona zasilania elektrycznego, wykorzystująca naturalne właściwości surowców i materiałów, które posłużyły do jej stworzenia. Te rozwiązania pozwalają wydłużyć okres, w którym produkty nadają się do spożycia.
Root posiada zróżnicowane „szuflady” do przechowywania pokarmu tak, aby zminimalizować późniejsze odpady spożywcze. Dzięki pojemnikom o różnych temperaturach i wilgotności w Root można bezpiecznie przetrzymywać rozmaite rodzaje pożywienia, od mięsa, ryb i nabiału, poprzez zioła i przyprawy aż o owoce i warzywa. W Root swobodnie można przechowywać też konserwy (np. przytwierdza je do ścianek dzięki specjalnym magnesom) oraz butelki.
W tym „urządzeniu” wykorzystano nie tylko szkło oraz drewno, ale także ziemię, piasek, elementy ceramiczne czy lniane siatki. Root jest bardzo dobrze wentylowana. Projekt Szwedek jest na razie prototypem, był prezentowany m.in. podczas targów w Mediolanie.