– Tegoroczna edycja przyniosła wiele jeszcze śmielszych rozwiązań i form – mówi o trzeciej edycji projektu Art Food znany ceramik Marek Cecuła. Wystawa z pracami studentów jedzie teraz do Nowego Jorku.
Art Food to edukacyjny projekt, który już po raz trzeci współorganizowany jest przez Polskie Fabryki Porcelany „Ćmielów” i „Chodzież” S.A. z Instytutem Adama Mickiewicza w Warszawie i Modus Design. Art Food pozwala studentom uczelni wzorniczych sprawdzić swoje umiejętności podczas warsztatów projektowych w Ćmielów Design Studio. Tam, pod okiem Marka Cecuły – kuratora projektu, studenci trzech uczelni wzorniczych: gdańskiej Akademii Sztuk Pięknych, londyńskiego Central Saint Martins oraz Pratt Institute z Nowego Jorku, tworzą naczynia inspirowane formą i strukturą jedzenia w oparciu o najnowsze trendy z zakresu food designu.
Efekty pracy studentów w ramach trzeciej edycji Art Food były prezentowane już na wystawie w Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku oraz podczas „British Ceramic Biennale” w Londynie. Podsumowaniem projektu będzie wystawa w Pratt Institute w Nowym Jorku w dniach 9-11 listopada.
Tegoroczne projekty bazowały w szczególności na wydobyciu z formy naczynia funkcjonalności poszczególnych zmysłów. – Tegoroczna edycja przyniosła wiele jeszcze śmielszych, niż dotychczas rozwiązań i form. To niezwykle konstruktywne, że młodzi projektanci starają się wyjść poza znane i oswojone formy poszukując inspiracji nie w materialnych przedmiotach, ale we własnych zmysłach. To szczególnie trudne zadanie, które w tym roku przyniosło zaskakujące dla wszystkich efekty – podsumowuje Marek Cecuła.
Więcej na: www.porcelana.com.pl